SEEMO osudio napade na slobodu medija u regionu

SEEMO između ostalog osuđuje i napade na RTV i NDNV, kao i druga kršenja slobode medija i novinara u regionu

10. Feb 2013

Reading Time: 2 minutes

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je danas zabrinutost zbog kršenja slobode medija poslednjih meseci u regionu, kao i zbog neprofesionalnosti pojedinih medija koji novinare dovodi u opasnost.

U saopštenju se navodi da su u poslednjih nekoliko nedelja jedan časopis i nekoliko internet portala verbalno napadali zaposlene u Radio televiziji Vojvodina i članove Nezavisnog društva novinara Vojvodine, spominjući njihovu etničku pripadnost.

SEEMO navodi da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik verbalno napao direktora televizije BN iz Bijeljine i dodaje da mu to nije bio prvi takav ispad u medijima.

Tokom zakazanog intervjua s novinarkom lista Kosova Sot Etelvom Skonja član sudskog saveta Kosova Zef Prendrecaj je pozvao obezbedjenje i Skonja je odvedena u policijsku stanicu gde je provela tri sata, ali joj je 30 minuta pošto je puštena, naredjeno da se vrati.

Kosova Sot navodi da je Skonja istraživala rad nekoliko sudija i da je hapšenje trebalo da je zastraši, prenosi SEEMO.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je 5. februara napao je novinare preteći “tajnim službama”, povodom pisanja jednog portala o njegovoj ulozi policijskog doušnika 90-ih. Borisov je u to vreme vodio jednu bezbednosnu kompaniju.

SEEMO je skrenuo pažnju i na slučaj makedonskog lista koji je od svojih čitalaca tražio da kažu za koje novinare smatraju da su homoseksualci.

Generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović rekao je da su hapšenja novinara i verbalne pretnje političara neprihvatljivi i da predstavljaju napad na slobodu štampe, slobodu govora i slobodu izveštavanja.

Mediji moraju da se ponašaju odgovrno i ne smeju ugrožavati novinare govorom mržnje, rekao je Vujović. “Ne smemo zaboraviti da je govor mržnje u medijima u prošlosti rezultirao fizičkim napadima ali i ubistivima novinara”, rekao je on.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email