Avramović: Tanjug od iduće godine na projektnom finansiranju

Član Radne grupe Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Avramović izjavio je danas da će svi mediji koji se finansiraju iz budžeta i imaju status javnih preduzeća i ustanova od početka iduće godine biti na projektnom finansiranju.

05. Mar 2013

Reading Time: < 1 minute

Član Radne grupe Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Avramović izjavio je, na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, održanoj 5. marta 2013. godine u Novom Sadu, da će svi mediji koji se finansiraju iz budžeta i imaju status javnih preduzeća i ustanova od početka iduće godine biti na projektnom finansiranju.

Avramović je na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima rekao da će se to odnositi i na Novinsku agenciju Tanjug, koja će kao javno preduzeće od početka iduće godine takođe preći na projektno finansiranje, umesto direktnog finansiranja iz budžeta.

On je rekao da je rok za vlasničku transformaciju Tanjuga i ostalih javnih medijskih preduzeća i ustanova 31. decembar 2014. godine.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima biće održane i u Novom Pazaru, Nišu i u Beogradu, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, i uz podršku OEBS-a i britanske amabasade u Beogradu.

Sledeća javna rasprava će se organizovati  12. marta i Novom Pazaru, pa 14. marta u Nišu i 19. marta u Beogradu.

Nacrt zakona, inače, predviđa da će se svi državni mediji, uključujući i agenciju Tanjug, privatizovati do kraja 2014. Takođe, od 1. januara sledeće godine trebalo bi da se ukine finansiranje medija iz državnog budžeta i da se pređe samo na projektno finansiranje.

Do 31. marta Nacrt zakona o javnom informisanju trebalo bi da bude predat Vladi Srbije na usvajanje.

Print Friendly, PDF & Email