Preminula Milica Lučić Čavić

Ugledna novinarka Milica Lučić Čavić (75) preminula je danas u Beogradu...

07. Mar 2013

Ugledna novinarka Milica Lučić Čavić (75) preminula je danas u Beogradu.

Poznata kao TV-lice, Milica Lučić Čavić bila je i autor brojih tekstova, a sarađivala je sa najuglednijim časopisima i novinama u zemlji i inostranstvu.

Od 1967. godine bila je zaposlena u TV Beograd. Prošla je sve faze od reportera do urednika. Objavljivala je komentare, uređivala i vodila Beogradsku hroniku, Dnevnik III, Porotu, Pitajte SIV. Snimala emisije i reportaže o Holandiji, Švedskoj, Engleskoj, Rusiji, Tunisu, Poljskoj.

Uvrštena 1990. godine u WHO is WHO (Kembridž),  za vrhunska dostignuća u profesiji.

Devedesetih godina učestvovala je na  svim protestima i demonstracijama protiv rata i režima Slobodana Miloševića, zbog čega je stavljena na listu 20 loših Srba i izdajnika koju je sačinio Vojislav Šešelj.

Od januara 1991. godine bila je na prinudnom odmoru, a maja 1994. dobila je, sa velikom grupom kolega istomišljenika, otkaz na RTV Beograd. Od jula te godine do septembra naredne bila je predsednica Centra za antiratnu akciju. Istovremeno je počela da radi kao dopisnica Radija Slobodna Evropa i urednica časopisa „Mediji – Pravo na sliku i reč“.

Od maja 2000. do januara 2002. godine bila je šef beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa. Od februara 2002. do februara 2004. godine bila je predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, čiji je jedan od osnivača.

Za dugu i časnu biografiju novinara prošle sedmice dodeljeno joj je priznanje ‘Vitez poziva“.

Najsažetiji opis Milice Lučić Čavić dao je njen sin Dušan primajući priznanje umesto nje rečima: „Moja majka će uvek biti moj heroj“.

Izvor: Novi magazin