Uručene vojvođanske mađarske novinarske nagrade

Po prvi put na zajedničkoj svečanosti, juče su u Gradskom muzeju u Subotici uručene novinarska nagrada „Napleanj“, koju je ove godine dobio penzinisani novinar „Mađar so“-a Bela J. Garai, i koja je ove godine dodeljena po deseti put novinaru za izuzetan doprinos kvalitetnom informisanju vojvođanskih Mađara, kao i godišnja priznanja Udruženja mađarskih novinara Vojvodine najboljim mađarskim novinarima u pokrajini.

08. Mar 2013

Po prvi put na zajedničkoj svečanosti, juče su u Gradskom muzeju u Subotici uručene novinarska nagrada „Napleanj“, koju je ove godine dobio penzinisani novinar „Mađar so“-a Bela J. Garai,  i koja je ove godine dodeljena  po deseti put novinaru za izuzetan doprinos kvalitetnom informisanju vojvođanskih Mađara, kao i godišnja priznanja Udruženja mađarskih novinara Vojvodine najboljim mađarskim novinarima u pokrajini. Godišnju nagradu u kategoriji štampanih medija dobio je novinar „Mađar so“-a Jožef J. Fekete, a u kategoriji elektronskih medija urednik Radio Novog Sada Ištvan Ternovac. Godišnje priznanje za novinare na početku karijere pripalo je takođe novinaru „Mađar so“-a Arpadu Viragu, novinarska nagrada za dijasporu dobila je redakcija mađarskog programa Televizije Pančevo, a nagrada Udruženja mađarskih novinara Vojvodine za životno delo dodeljena je penzinisanoj novinarki nedeljnika „Het nap“ Ibolji Oros.

Predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara Karolj Dudaš rekao  je da zajedničku svečanost uručenja nagrada doživljava kao jednu vrstu „manifestacije ujednjenja“, a predsednica Udruženja mađarskih novinara Vojvodine Livia Tot navela je da su godišnje nagrade novinarima dodeljene na osnovu predloga iz vojvođanskih mađarskih medija.

Učesnicima svečanosti se zbog putovanja u inostranstva predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor obratio pismenom porukom, u kojoj je, pored ostalog, pozdravio zajedničku svečanost uručenja priznanja vojvođanskim mađarskim novinarima. – Kao što besumnje svi znate, udovoljavajući zahtevu upravnog odbora, tokom dugog niza godina, tačnije izuzev dve prilike, Nagrada „Napleanj“ je uvek uručivana na manifestaciji  SVM-a povodom 15. marta. Nisam video, niti danas vidim protivurečnost u tome, jer je sloboda štampe u slučaju dela nacije koji je zapao u manjinski položaj složenija, nijansiranija i napregnutija. Istovremeno je u manjinskom novinarstvu zastupljena potreba za slobodom i informisanjem zajednice, mađarski duh – poručio je predsednik SVM-a.

(Magyar Szo)