Opstrukcija javne rasprave o Nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima

Medijska koalicija upozorava da javna rasprava o Nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima protiče uz ozbiljnu opstrukciju pojedinih lokalnih javnih preduzeća koje se bave informisanjem, čime se ovaj važan demokratski institut obesmišljava.

15. Mar 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije ( NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Lokal pres (LP) upozoravaju da javna rasprava o Nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima protiče uz ozbiljnu opstrukciju pojedinih lokalnih javnih preduzeća koje se bave informisanjem, čime se ovaj važan demokratski institut obesmišljava. Umesto argumentovane rasprave, stvara se netolerantna i, na momente, pogromaška atmosfera. Takav pristup pojedinih učesnika u raspravi rezultirao je, na skupu u Nišu, neprimerenim verbalnim napadom na jednog od uposlenika Misije OEBS-a u Srbiji.

Obesmišljavanjem javne rasprave uskraćuje se mogućnost medijskim poslenicima i građanima da se kroz stručnu razmenu argumenata Nacrt Zakona unapredi i otklone pojedini nedostaci i nedoslednosti, što i jeste cilj ovakvih javnih skupova.

Pretvaranjem javne rasprave u populistički intoniran miting, pitanja vezana za reformu medija su dramatično politizovana, čemu se medijska udruženja i asocijacije izričito protive. Mediji na ovaj način postaju predmet međuregionalnih sučeljavanja, a političke snage koje u tim raspravama učestvuju ih koriste kako neku vrstu alata za dokazivanje teze o uskraćenim pravima određenog regiona.

Medijska udruženja i asocijacije apeluje na medije i političare da prestanu sa ovakvim vidovima zloupotreba i da utiču na stvaranje konstruktivne atmosfere u kojoj treba da se vodi rasprava o nužnim promenama u medijskom sektoru, kako bi se građanima cele Srbije omogućilo objektivno, istinito i blagovremeno informisanje i što je moguće veći stepen nezavisnosti uređivačke politike.

Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM
Lokal pres – LP

Print Friendly, PDF & Email