NDNV: Pojedini tabloidi su bilteni službi, a ne mediji

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zgroženo je svakodnevnim pisanjem pojedinih tabloida, za koje se sada pouzdan

25. Jun 2013

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zgroženo je svakodnevnim pisanjem pojedinih tabloida, za koje se sada pouzdano može reći da ne zadovoljavaju niti jedan uslov da se nazovu medijima i da se tretiraju kao takvi. Oni predstavljaju biltene raznih nedemontiranih “službi”, preko kojih se najavljuju hapšenja i preko kojih se ljudima sudi bez optužnice i bez suda, mimo institucija.

NDNV se u ime svojih članova i u odbranu profesije ograđuje od takvih listova, kao i od urednika i novinara koji kontinuirano krše profesionalne standarde i etički kodeks novinarstva, ne obazirući se na teške društvene posledice koje takvo izveštavanje može imati.

Sada je sasvim jasno da je izostanak procesa lustracije teško pogodio novinarsku profesiju, a pisanje ovakvih tabloida samo potvrđuje da Srbija nije prevazišla devedesete godine i propagandno, huškačko, dehumanizatorsko i nacionalističko svojstvo medija. To potvrđuju i pojedina imenovanja novih glavnih urednika tzv. prestižnih i tiražnih prestoničkih dnevnih novina.

Činjenica da je izostala lustracija u novinarstvu, da je izostala krivična odgovornost novinara ratnih huškača, dovela je do toga da je iz mnogih medijskih produkata nestala i odgovornost uopšte. Ne samo da se ne poštuje prezumpcija nevinosti već se i dalje promoviše nacionalističku politika, reprodukuju nacionalistički i ksenofobni stereotipi, ugrožavaju ljudska i manjinska prava…

Izostanak lustracije je 2013. godine, 13 godina nakon tzv. demokratskih promena u Srbiji, doveo do logičnog ishoda: pojedini “novinari” su ostali ono što su i bili – sluge režima. Pristigle su i “nove snage”, neki mladi “novinari” koji su od ovog društva dobili poruku da je isplativo baviti se propagandom a ne profesionalnim novinarstvom.

Ključno pitanje danas glasi: ko su mediji u Srbiji i ko su novinari u Srbiji, a ko su tek jeftini propagandisti i megafoni vlasti.

Novi Sad, 25. 6. 2013.

Print Friendly, PDF & Email