Željku Mitroviću samo opomena zbog napada na „Blic“

Željko Mitrović verovatno neće odgovarati za brutalne napade na “Blic” i glavnog urednika Veselina Simonovića i proć

30. Jul 2013

Reading Time: 3 minutes

Željko Mitrović verovatno neće odgovarati za brutalne napade na “Blic” i glavnog urednika Veselina Simonovića i proći će samo sa opomenom da to više ne bi trebalo da radi. Verovali ili ne, ali ovo proizilazi iz izjave člana Saveta Radiodifuzne agencije prof. Gorana Pekovića.

“Blic” je već najavio da je Savet RRA pokrenuo postupak protiv TV „Pink“ zbog zloupotrebe nacionalne frekvencije, napada na “Blic” i vređanja glavnog urednika, kao i da će sednica RRA na kojoj će se raspravljati o Željku Mitroviću održati ove nedelje.

Zahtev RRA da raspravlja o skandaloznom ponašanju TV „Pink“ poslala su i sva novinarska udruženja i Asocijacija medija. Ali, Peković kaže da ne treba očekivati da će Mitrović biti drastično kažnjen.

– Ove nedelje ćemo pozvati predstavnike emitera da se izjasne i onda ćemo odlučivati o ishodu postupka protiv TV „Pink“. Ne mogu komentarisati kakav će biti ishod, jer će to zavisiti od svih članova Saveta – kaže Peković.

Na pitanje ima li mogućnosti da se TV „Pink“ drastično kazni zbog zloupotrebe nacionalne frekvencije, Peković odgovara da se “zloupotreba prvo mora dokazati”. On dodaje i da eventualno oduzimanje dozvole „Pinku“ “ne dolazi u obzir jer je to suprotno standardima demokratskog društva”.

– Savet RRA je zbog loše zakonske regulative veoma ograničen u ovlašćenjima. Naše kazne variraju od veoma blagih, kao što su opomene, do gašenje emitera – kaže Peković.
On nije objasnio ko “mora da dokaže” zloupotrebu nacionalne frekvencije. Koliko su u RRA nezainteresovani za čitav slučaj pokazuje i to da članovi Saveta, koji treba da odluče da li će i kako sankcionisati Mitrovićeve zloupotrebe, ne znaju o čemu se radi.

Zamenik predsednika Saveta Goran Karadžić juče nam je odgovorio da je “na odmoru i da nije upućen, osim da je RRA pokrenula postupak protiv Pinka”. Predsednik Saveta episkop Porfirije odbijao je pozive “Blica”.

Kampanja koju Željko Mitrović vodi protiv “Blica” samo zato što mu se nije dopao način na koji smo izveštavali o saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao njegov sin Aleksandar, kada je poginula Andrea Bojanić, nije ni prva, a ni poslednja njegova zloupotreba.

Kroz ovu medijsku torturu prošao je i profesor Čedomir Čupić, svi oni koje je Mitrović optužio da su ga trovali, predsednik DS i gradonačelnik Dragan Đilas, Hrvatska zbog oduzimanja jahte usled carinskog prekršaja…

Ko je u Savetu Republičke radiodifuzne agencije (RRA)

Episkop jegarski Dr Porfirije, predsednik Saveta
Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani 1985. godine. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu 1986. godine, doktorirao u Atini. Vanredni profesor je na Bogoslovskom fakultetu.

– Goran Karadžić, zamenik predsednika
Diplomirani menadžer medija na Fakultetu za menadžment u Novom Sadu. Radio u „Glasu omladine“, „Stavu“, „Dnevniku“, „Statusu“… Bio direktor TV „Apolo“. Za člana Saveta izabran 18. februara 2005.

– Prof mr Goran Peković, član
Rođen je 1962. godine u Beogradu gde je završio osnovnu i srednju školu kao i fakultet. Redovni je profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Za člana Saveta izabran 16. decembra 2009. godine.

– Goran Petrović, član
Diplomirao prava na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Jedan je od pokretača lista „Pogledi“, radio kao novinar. Trenutno je načelnik Gradske uprave za investicije i razvoj Kragujevca. Za člana Saveta izabran je 31. marta 2011. godine.

– Gordana Suša, član
Diplomirala na Fakultetu političkih nauka. Radila kao novinar, komentator i urednik u RTS-u. Sarađivala je sa više dnevnih listova. Za člana Saveta izabrana je 26. marta 2010.

– Mr Živojin Rakočević, član
Diplomirao je srpsku književnost u Prištini, magistrirao na Univerzitetu u Beogradu. Radio kao asistent na Filološkom fakultetu u Prištini, bio glavni urednik na “KIM radiju”, piše za Politiku. Za člana Saveta izabran je 29. maja 2009.

– Slobodan Veljković, član
Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, bavi se pravnim naukama u radiodifuznoj industriji. Radio je u RTS, TV „Avala“, RTV Vojvodina. Za člana Saveta izabran je 5. maja 2011.

– Miloš Rajković, član
Ekonomista, diplomirani menadžer. Po zanimanju novinar. Karijeru je započeo u Studiju B. Bio je glavni i odgovorni urednik „Super televizije“ iz Subotice. Za člana Saveta izabran je 5. maja 2011.

– Božidar Nikolić, član
Diplomirani je direktor fotografije. Počeo je svoj radni vek u RTS-u kao jedan od njenih osnivača. Za člana Saveta izabran je 5. maja 2011. godine.

(Blic)

Print Friendly, PDF & Email