Protest zbog postupka obezbeđenja Skupštine grada Niša

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je najoštrije protestovalo zbog postupka obezbeđenja Skupštine grada Niša koje je prvo zabranilo rad novinarskoj ekipi niške TV Belle amie a zatim ih izbacilo na ulicu.

06. Aug 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je najoštrije protestovalo zbog postupka obezbeđenja Skupštine grada Niša koje je prvo zabranilo rad novinarskoj ekipi niške TV Belle amie a zatim ih izbacilo na ulicu.

U saopštenju NUNS je naveo da zahteva da se čelnici gradskih vlasti Niša javno ograde od postupka obezbeđenja i da upute javno izvinjenje toj medijskoj kući.

NUNS je podsetio da niko, pa ni nosioci javne vlasti, ne sme ni na koji način da ograničava ili uslovljava rada novinara. Organi vlasti su dužni da ravnopravno tretiraju sve novinare i da im omoguće da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu.

Na jučerašnjem snimku koji je snimatelj, ipak, uspeo da napravi vidi se i čuje kako obezbeđenje preti novinarskoj ekipo “Spusti kameru dole, da ti ne izlomim kameru”, preneo je NUNS.

“Na ukazivanje novinara da imaju pravo da snimaju i da on to nema pravo da zabrani, pripadnik obezbeđenja Gradske kuće je kazao: ‘Tako mi je rečeno’, zatim odgurnuo novinara i udario u kameru”, piše u saopštenju.

Ekipa TV Belle amie je snimala prostorije Gradske kuće dok je čekala načelnika službe za poslove gradonačelnika Dejana Andrejević kako bi dobila njegovu izjavu povodom zabrane direktnog prenosa. Andrejević se nije pojavio dok su novinar i snimatelj bili u Gradskoj kući, a potom je obezbeđenje izbacilo novinara i snimatelja.

Beta

Print Friendly, PDF & Email