Objavljeni zakoni o javnim servisima i o elektronskim mediji

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je danas, na svom sajtu, nacrte zakona o elektronskim medijima i javnim servisima o kojima će biti sprovedena javna rasprava.

07. Aug 2013

Reading Time: < 1 minute

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je danas, na svom sajtu, nacrte zakona o elektronskim medijima i javnim servisima o kojima će biti sprovedena javna rasprava.

Nacrtom zakona o javnim medijskim servisima predviđeno je da u Srbiji postoje dva javna servisa – Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine, a umesto pretplate, uvodi se njihovo finansiranje iz budžeta Srbije.

Pored budžetskog finansiranja, javnim servisima dozvoljeno je, kao i do sada, da se finansiraju od reklama, drugih sopstvenih prihoda, poput koncerata i izložbi, kao i preko međunarodnih fondova.

Predstavnici Ministarstva kulture najavili su ranije da će budžetsko finansiranje javnih servisa trajati dve godine.

Kako je navedeno u nacrtu zakona, finansiranje će biti obezbeđeno na osnovu ugovora koji na godišnjem nivou zaključuju Vlada Srbije i medijski servis do 30. juna tekuće godine za narednu godinu.

Obezbeđenje sredstava iz budžeta ne sme uticati na nezavisnost medijskog servisa, piše u nacrtu zakona.

U slučaju trajne nesposobnosti plaćanja ili prezaduženosti javnog servisa, za njegove obaveze solidarno odgovara država Srbija.

Javni servis dužan je da vodi odvojeno računovodstvo za pružanje usluga javnog medijskog servisa i za komercijalne delatnosti, tako da se u poslovnim knjigama odvojeno iskazuju prihodi, rashodi i poslovni rezultati.

Novi zakon o elektronskim medijima trebalo bi da zameni dosadašnji Zakon o radiodifuziji, a nacrtom su između ostalog predviđene nadležnosti i ovlašćenja Republičke radiodifuzne agencije, kao i obaveze emitera.

Nacrtom zakona predviđeno je da elektronski mediji mogu biti javni servisi, komercijalne stanice i stanice nevladinog sektora.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email