NUNS i CUPS: Zakoni pisani bez odluke ministra

U odgovoru na pitanja NUNS-a o identitetu autora Nacrta zakona o javnim medijskim servisima, koji je bio objavljen na internet stranici Ministarstva u periodu od 7. do 23. avgusta 2013, Dragan Kolarević, pomoćnik ministra zadužen za izradu medijskih zakona, navodi da su ovaj dokument napisali on sam i Željko Poznanović, savetnik u Sektoru za informisanje, te da nije postojala odluka ministra o formiranju radne grupe za izradu ovog zakonskog teksta.

09. Sep 2013

Reading Time: < 1 minute

U odgovoru na pitanja NUNS-a o identitetu autora Nacrta zakona o javnim medijskim servisima, koji je bio objavljen na internet stranici Ministarstva u periodu od 7. do 23. avgusta 2013, Dragan Kolarević, pomoćnik ministra zadužen za izradu medijskih zakona, navodi da su ovaj dokument napisali on sam i Željko Poznanović, savetnik u Sektoru za informisanje, te da nije postojala odluka ministra o formiranju radne grupe za izradu ovog zakonskog teksta. U odgovoru se, takođe, ističe da prethodno formirana radna grupa za izradu medijskih zakona nije okončala svoj rad na izradi nacrta zakona o elektronskim medijima i javnim medijskim servisima.

NUNS i CUPS podsećaju javnost da su ove dve organizacije u poslednja tri meseca više puta protestovale zbog toga što je Ministartvo kulture i javnog informisanja dopustilo da se rad na medijskim zakonima obavlja izvan propisane demokratske procedure.

NUNS i CUPS zahtevaju od novog ministra kulture i javnog informisanja da učini sve što je potrebno kako bi se rad na izradi medijskih zakona priveo kraju u političkom ambijentu primerenom demokratskom društvu i u skladu sa opredeljenjima Medijske strategije i najviših evropskih standarda koji se vezuju za slobodu medija. Posebno je važno, da se bez odlaganja omogući okončanje rada na Zakonu o elektronskim medijima i Zakonu o javnim medijskim servisima, uz puno učešće zainteresovane javnosti, a zatim i da se oba ova zakona, zajedno sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, upute u skupštinsku proceduru usvajanja.

NUNS

Print Friendly, PDF & Email