RATEL: Ove godine digitalizacija do 70 odsto RTV-signala

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) Milan Janković je danas najavio da će do kraja ov

17. Sep 2013

RATELDirektor Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) Milan Janković je danas najavio da će do kraja ove godine biti završeno 60 do 70 odsto digitalizacije radio-televizijskog signala u Srbiji.

“Kompletna digitalizacija biće završena do sredine iduće godine, što bi bilo oko godinu dana pre krajnjeg roka – 17. juna 2015. godine”, rekao je Janković na sednici Odbora Skuštine Srbije za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

Takav tempo digitalizacije je, po rečima Jankovića, omogućen time što nije ponovo data nacionalna televizijska frekvencija koju je nekada koristila televizija “Avala”.

Podsetio je da je marta 2012. puštena u rad “incijalna digitalna mreža” na 15 lokacija u Srbiji.

Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović je rekao da se očekuje da će deo spektra koji bude oslobođen digitalizacijom, dobiti mobilini operateri za uvođenje “četvrte generacije” mobilne telefonije.

“Digitalizacija će građanima omogućiti veći broj kanala i bolji kvalitet usluge, i priliv novca u državni budžet”, rekao je on, navodeći da će samo jedna licenca za LTE – “četvrtu generaciju” mobilne telefonije, koštati oko 50 miliona evra.

Radunović je izrazio očekivanje da će Vlada nastaviti projekat nacionalne širokopojasne internet-mreže što je RATEL pokrenuo pre dve godine.

U tu mrežu trebalo bi da budu uključene mreže javnih preduzeća i državnih službi, te bi to podiglo kvalitet usluga državnih organa i rad i “elektronske vlade”.

Takvo, optimalno i racionalnije korišćenje internet-mreža javnih preduzeća i državnih institucija povećalo bi prihod države za 30 do 50 miliona evra godišnje, rekao je Radunović.

Za taj posao potrebno je 40 do 50 miliona evra koji bi se mogli povući iz pretpristupih fondova EU za Srbiju. Nacionalna internet-mreža bi, po proceni RATEL-a, bila funcionalna za tri do četiri godine.

Diretor i predsednik Upravnog odbora RTEL-a su odbacili kao netačne promedbe pojedinih članova Odbora Skupštine Srbije da je plata direktora te agencije 353.000 dinara i istakli da apsolutno poštuju Zakon o ograničavanju zarada.

Radunović je naveo da je plata direktora RATEL-a ograničena na 168.000 dinara i da su sve ostale plate u Agenciji usklađene s njom. Zbog ograničavaja zarada, po rečima Radunovića, RATEL ima problem odlaska deficitarnih stručnjaka koje je ta agencija sama obrazovala.

Beta