Počela konferencija OEBS-a o sedmoj sili u Jugoistočnoj Evropi

Posted on by admin

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušoti izjavio je juče otvarajući regionalni medijski skup u Tirani da je nova albanska vlada rešena da gradi otvorene i konstruktivne odnose sa svim susedima i zemljama u regionu i da očekuje od medija da to tome doprinesu.

Bušati je učesnike treće konferencije OEBS-a o medijima u Jugoistočnoj Evropi (SEEMC) pozvao da svojim preporukama i predlozima pomognu novoj albanskoj vladi da unapredi slobodu medija i slobodu izražavanja u skladu sa standardima OEBS-a.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović ocenila je na početku skupa da sloboda medija ne podrazumeva samo usvajanje odgovarajućih zakona već i njihovu primenu i transparentnost u procesu njihovog donošenja.

Mijatović je ocenila da su sloboda medija i izražavanja pogoršane širom regiona, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, navodeći da se novinarima i danas preti, hapse ih, batinaju i zatvaraju, dok ubistva novinara godinama ostaju nerasvetljena.

Predstavnica OEBS-a naglasila je da su mediji opšte dobro kao voda i vazduh i da se problemi i izazovi s kojiam se suočavaju mediji u regionu moraju rešavati, a ne negirati.

Ona je izrazila nadu da će rasprave tokom dvodnevnog skupa u Tirani pomoći da se nađu odgovori na neke klučne izazove i dileme.

Učesnici treće konferencije OEBS-a o medijima u Jugoistočnoj Evropi u više odvojenih sesija raspravljaju o statusu i finansiranju javnih servisa, regulatornim telima, digitalizaciji, važnosti medijskog zakonodavstva za obezbeđivanje nezavisnosti medija, pozitivnog okruženja i medijskog pluralizma, izazovima onlajn novinarstva, istraživačkom novinarstvu, transparentnosti vlasništva.

Na skupu učestvuje više od 180 predstavnika medija, civilnog društva, državnih institucija i univerziteta iz svih zemalja regiona, kao i veliki broj međunarodnih eksperata.

Beta, Pregled

Leave A Response