Antifašisti: Sremske novine veličaju ljotićevske fašiste

Posted on by admin

Gradska organizacija Saveza antifašista Srbije u Sremskoj Mitrovici oštro je protestovala zbog toga što su lokalne Sremske novine u dva navrata objavile afirmativne tekstove o “Zboru” Dimitrija Ljotića i o pripadnicima njegove oružane formacije Srpski dobrovoljački korpus, koja je otvoreno sarađivala sa nacistima u Drugom svetskom ratu.

Antifašisti su u otvorenom pismu Sremskim novinama naveli da se u tekstovima “Mrtvi niste…” i “Zavet smo svoj otadžbini dali” o ljotićevcima piše kao o borcima za “uzvišene ideale” i tvdi se da su nakon Drugog svetskog rata “pobijeni, ni krivi ni dužni”.

“Na taj način naneta je ljaga Sremu koji je umeo da prepozna šta je fašizam i imao hrabrosti da mu se u Drugom svetskom ratu masovno suprotstavi. Tako je oskrnavljena uspomena na naše narodne heroje i na velike žrtve u antifašističkoj borbi”, piše u saopštenju.

Antifašisti su podsetili da je Ljotićev Srpski dobrovoljački korpus januara 1943. potčinjen zloglasnim nacističkim SS snagama.

“Afirmativni napisi o ljotićevcima koji su se do poslednjeg dana rata, sa oružjem u ruci na strani nacista borili za nacifašistički ‘novi poredak’, upozorava da pritajeni nacifašisti traže priliku da na različite načine izađu na javnu scenu. Zbog toga što postoji aktuelna opasnost od neonacifašizma u našoj sredini, neohodna je i danas aktivna antifašistička borba”, poručio je Savez antifašista Srbije.

Savez antifašista Srbije, Gradska organizacija u Sremskoj Mitrovici, uputio je pismo redakciji “Sremskih novina”, ali ga te novine nisu objavile.

Pismo je objavljeno na sajtu www.autonomija.info, a taj sajt objavio je u linkove prema spornim tekstovima iz Sremskih novina.

(Autonomija)

Leave A Response