NUNS zabrinut zbog zloupotreba u Zaječaru

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je saopštilo da je zabrinuto zbog izveštaja o zloupotrebama budžetskog novca namenjenog javnom informisanju u Zaječaru i nastojanjima gradskih vlasti da nametnu punu kontrolu uređivačke politike u lokalnim medijima.

27. Sep 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je saopštilo da je zabrinuto zbog izveštaja o zloupotrebama budžetskog novca namenjenog javnom informisanju u Zaječaru i nastojanjima gradskih vlasti da nametnu punu kontrolu uređivačke politike u lokalnim medijima.

Udruženje je u saopštenju pozvalo nadležne organe da hitno ispitaju navode o zloupotrebama budžetskog novca i pritiscima na medije u Zaječaru i o tome što pre obaveste javnost.

NUNS je naveo da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitio prava medija i novinara na nesmetan pristup informacijama od javnog značaja i da će o događajima u Zaječaru obavestiti Evropsku komisiju i međunarodne medijske i novinarske organizacije.

Prema izveštaju produkcije “Za medija”, gradonačelnik Saša Mirković i njegovi saradnici su oštetili lokalni budžet za više desetina miliona dinara tako što su davali budžetski novac i druge pogodnosti TV Best, koja je pod njihovom neposrednom kontrolom.

“Produkcija ‘Za medija’ je izveštavala o malverzacijama u ovoj oblasti, zbog čega joj je drastično ograničen pristup informacijama od javnog značaja, dok je TV Best dobila neku vrstu monopola na te informacije, proizlazi iz izveštaja”, preneo je NUNS.

Kako se navodi, time se guši sloboda informisanja a novac svih građana se troši za kampanje u korist određenih političkih stranaka, a ne za objektivno i pravovremeno informisanje.

“Ovakav pristup potvrđuje punu opravdanost zahteva NUNS-a i drugih članica Medijske koalicije da se način trošenja budžetskih sredstava namenjen medijima izmeni tako da se ograniči mogućnost lokalnim, pokrajinskim i republičkim organima da utiču na uređivačku politiku”, piše u saopštenju.

Beta

Print Friendly, PDF & Email