NUNS poziva novinare na seminar „Izveštavanje o manjinama“

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom SAD organizuje trodnevni seminar na temu “Izveštavanje o manjinama“, u Novom Sadu, u Medija centru, od 21. do 23. oktobra 2013.

30. Sep 2013

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom SAD organizuje trodnevni seminar na temu “Izveštavanje o manjinama“, u Novom Sadu, u Medija centru, od 21. do 23. oktobra 2013.

Predviđeno je da seminaru prisustvuje šest novinara iz novosadskih medija i šest iz drugih gradova Vojvodine.

Organizatori obezbeđuju besplatan hotelski smeštaj za učesnike koji nisu iz Novog Sada, kao i dnevnice svim polaznicima seminara.

Cilj seminara je podizanje svesti profesionalnih novinara o potrebi medijskog promovisanja tolerancije i razumevanja u multietničkim i multikulturnim društvima, i identifikovanje stereotipa o etničkim grupama, mladima i starima, LGBT populaciji i drugim manjinskim zajednicama.

Predavač na seminaru biće dr Lilijan R. Dunlap, glavni i izvršni direktor američke kompanije CRE koja se veoma uspešno bavi komunikacijom i medijskim istraživanjima i analizama, pomažući obrazovnim, medijskim, poslovnim, vladinim i građanskim organizacijama u razvijanju njihovih strategija, prevazilazeći kulturne, rasne, etničke, polne i verske razlike.

Dr Lilijan R. Dunlap ima impresivne uspehe u saradnji sa medijima, u razvoju inovativnosti njihovog menadžmenta i raznolikosti njihovih strategija. Stručni je saradnik Fakulteta za medijske studije na Floridi a dugo je radila i kao profesor za televizijske vesti u školi novinarstva, na Univerzitetu Misuri.

Bila konsultant američkih koledža i univerziteta, novinskih agencija, dnevnih novina i radio i televizijskih stanica, a za svoj uspešan rad dobila je brojna priznanja. Tokom gotovo 40 godina angažmana u medijskoj industriji, između ostalog radila je i kao novinar i televizijski producent.

Domaći predavač biće Žužana Serenčeš, profesionalna novinarka i analitičarka medija iz Novog Sada. Od početka profesionalne karijere 1978. izveštavala je za dnevnik Borba sve do decembra 1994, kada je tadašnji režim preuzeo uređivačku politiku lista. Sa grupom kolega Žužana Serenčeš učestvuje o osnivanju novog nezavisnog dnevnika Naša borba u kojem je radila do oktobra 1998. kada je list zabranjen dekretom vlasti. Od tada do danas radi kao slobodan novinar. Bila je dopisnik Radija Slobodna Evropa, i sarađivala drugim medijima kao što su Alternativna informativna mreža, Institute for Var and Peace Report, listovi Vojvodina, Nezavisni i Slobodna Vojvodina, banjalučki Reporter, nedeljnici Vreme i NIN, dnevnici Danas, Građanski list i Magiar Szo, internet portali Magazin Vojvodina i Autonomija… Pisala je i za holandski “Algemeen Dagblad“ i rumunske časopise “Hid” i “Provinzia”.

Radila je na brojnim istraživanjima medijske scene i projektima o pitanjima nacionalnih manjina. Godine 2010. Nezavisno društvo novinara Vojvodine dodelilo joj je nagradu za celokupan doprinos novinarstvu i demokratizaciji društva. Govori mađarski, srpski, engleski i nemački jezik.

 Zainteresovani treba da popune Prijavni formular i pošalju ga elektronskom poštom na adresu sekretar@nuns.rs najkasnije do 08. oktobra 2013.

 Dodatne informacije o seminaru mogu se dobiti u NUNS-u putem telefona 011/334 31 36, 334 32 55 i 066/882 20 00.

Sekretarijat NUNS-a