Mediji na Zapadnom Balkanu su u višestrukoj krizi

Senzacionalistički sadržaji, učestali neprofesionalni pristup, izostanak suočavanja sa ulogom medija u regionu u ratnoj propagandi, kriza javnih servisa, reprodukcija stereotipa, ekonomsko siromaštvo karakteristike su medijskog prostora na Zapadnom Balkanu

05. Oct 2013

Reading Time: 2 minutes

CenzuraSenzacionalistički sadržaji, učestali neprofesionalni pristup, izostanak suočavanja sa ulogom medija u regionu u ratnoj propagandi, kriza javnih servisa, reprodukcija stereotipa, ekonomsko siromaštvo karakteristike su medijskog prostora na Zapadnom Balkanu, zaključeno je na konferenciji “Uloga medija u normalizaciji odnosa na Zapadnom Balkanu”.

Učesnici konferencije kazali su da mediji u regionu sve ređe ispunjavaju javni interes, uključujući i javne medijske servise, čija bi osnovna funkcija upravo trebalo da bude pravljenje programa u skladu sa javnim interesom.

Na skupu je postavljeno pitanje da li su mediji sredstva masovnog komuniciranja ili su samo eksponenti određenih centara moći i ocenjeno da to pitanje postaje globalni medijski problem.

Istaknuto je i da mediji globalno sve češće igraju isključivo ulogu “zabavljača”, umesto da informišu javnost i ocenjeno da je to veoma ozbiljan udar na demokratiju.

Pojedini učesnici kritikovali su i ulogu medija u procesu tranzicije na Zapadnom Balkanu, gde se mediji, kako je ocenjeno, pre svega stavljaju u službu krupnog kapitala, na uštrb većinske populacije.

U pojedinim medijima i dalje je veoma prisutan govor mržnje, kao i reprodukcija negativnih stereotipa i predrasuda o određenim društvenim grupama, rečeno je na konferenciji.

Učesnici skupa razgovarali su i o odnosu medija i religije, medija i prava LGBT zajednice, ulozi medija u procesu suočavanja s prošlosti, kao i o odnosu medija i nacionalizma, koji je ocenjen kao još uvek dominantna ideologija u regionu.
Pored učesnika naučnika sa Zapadnog Balkana, na konferenciji su govorili i naučnici iz Slovačke i Holandije, a uvodničari su bili sociolog Erik Gordi (Eric Gordy) iz Londona i teolog Dejvid Tombs (David).

Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu organizovao je konferenciju “Uloga medija u normalizaciji odnosa na Zapadnom Balkanu” u saradnji sa Centrom za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada, i uz pomoć evropske mreže Traduki.

Paralelno sa ovim skupom, Odsek za medijske studije organizovao je juče i danas konferenciju “Mostovi medijskog obrazovanja 2013”, uz podršku MInistarstva nauke i Pokrajinskog sekretarijata za nauku.

Tema te konferencije bila je pre svega održivost medija u regionu Zapadnog Balkana.

Print Friendly, PDF & Email