Budžetsko finansiranje RTS i RTV do kraja 2015.

Javna rasprava o nacrtima zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim medijskim servisima otvorena je 9. oktobra i trajaće do kraja oktobra. Prema Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima, javni servisi će se do kraja 2015. finansirati sa 1,5% ukupnih prihoda budžeta Srbije, a ostaje da se utvrdi u kom procentu će ta sredstva biti dodeljena Radio-televiziji Srbije a u kom Radio-televiziji Vojvodine.

10. Oct 2013

Reading Time: 2 minutes

MinistarstvoJavna rasprava o nacrtima zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim medijskim servisima otvorena je 9. oktobra i trajaće do kraja oktobra. Prema Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima, javni servisi će se do kraja 2015. finansirati sa 1,5% ukupnih prihoda budžeta Srbije, a ostaje da se utvrdi u kom procentu će ta sredstva biti dodeljena Radio-televiziji Srbije a u kom Radio-televiziji Vojvodine.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je 9. oktobra da pokreće javnu raspravu o Nacrtu zakona o elektronskim medijima i o Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima, koja će trajati od 9. oktobra do 31. oktobra.

Rasprave o oba zakona održaće se u Novom Sadu 16. oktobra i u Kragujevcu 18. oktobra.

Rasprava o Nacrtu zakona o elektronskim medijima biće u Beogradu 21. oktobra, a o Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima 23. oktobra.

Po Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima, javni servisi finansiraće se iz republičkog budžeta, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda.

Kako se navodi, osnovna delatnost Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine do 31. decembra 2015. finansiraće se iz budžeta u visini 1,5 odsto ukupnih prihoda budžeta Republike Srbije.

U Nacrtu su ponuđena dva rešenja: prvo predviđa da se 80% sredstava opredeljuje za potrebe RTS-a, a 20% za potrebe RTV-a, a drugo rešenje da 75% sredstava ide za RTS a 25% za RTV.

Nacrtom je predviđeno da Vlada najkasnije do 30. juna 2015. podnese Skupštini izmene i dopune ovog zakona koje sadrže odredbe koje omogućavaju sveobuhvatan i efikasan način finansiranja javnog medijskog servisa iz pretplate, odnosno naknade kao i iz komercijalnih izvora finansiranja.

Državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić je pre sedam dana rekla agenciji Beta da bi ti zakoni trebalo da budu u skupštinskoj proceduri pre kraja ove godine.

Predić očekuje da će Predlog zakona o javnom informisanju i medijima do kraja oktobra biti u skupštinskoj proceduri, pošto je u toku usklađivanje s komentarima iz Brisela i domaćih institucija.

Nacrti zakona o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima su objavljeni na sajtu Ministarstva kulture i informisanja.

Prezentacije nacrta zakona i rasprava  u Novom Sadu održaće se 16. oktobra u Studiju M, u Ignjata Pavlasa od 9 do 17:30 časova.

Izvor: Beta

Print Friendly, PDF & Email