Asocijacija medija zabrinuta zbog mogućeg povećanja PDV-a

Asocijacija medija, koja okuplja najveće izdavače u Srbiji, izrazila je danas veliku zabrinutost zbog najavljenog povećanja posebne stope PDV, ocenjujući da će ta mera ozbiljno ugroziti poslovanje štampanih medija, pogođenih dugotrajnom ekonomskom i finansijskom krizom.

14. Oct 2013

Reading Time: < 1 minute

Asocijacija medija, koja okuplja najveće izdavače u Srbiji, izrazila je danas veliku zabrinutost zbog najavljenog povećanja posebne stope PDV, ocenjujući da će ta mera ozbiljno ugroziti poslovanje štampanih medija, pogođenih dugotrajnom ekonomskom i finansijskom krizom.

“Asocijacija medija se zalaže za dodatno smanjivanje posebne stope PDV za štampane medije, što je rasprostranjena praksa u mnogobrojnim evropskim državama, koje na taj način pomažu medijskoj industriji da se izbori sa teškom krizom i održi korak sa novim produkcijskim, tehnološkim i komunikacionim izazovima”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Asocijacije medija.

Pozivajući se na stav Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA), čija je članica, Asocijacija medija navodi da je neophodno “drastično smanjenje stope PDV za štampane medije, uključujući i novinske agencije i digitalna izdanja”.

Imajući u vidu predstojeći početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, Asocijacija medija napominje da sistem PDV za štampane medije, upravo na inicijativu ENPA, trenutno prolazi kroz detaljnu evaluaciju u okviru Evropske komisije.

Posle nedavnih ekonomskih mera, koje Asocijacija medija u osnovi podržava, još je neizvesno da li je namera Vlade Srbije da posebnu stopu PDV za štampane medije poveća sa osam na 10 odsto ili sa osam na 20 odsto, navodi se u saopštenju.

U uslovima pada tiraža dnevnih novina i reklamnih budžeta za više od 25 odsto u ovoj godini u odnosu na prethodnu, eventualno povećanje stope PDV sa osam na 20 odsto uništilo bi industriju štampanih medija u Srbiji, ukazuje Upravni odbor Asocijacije medija.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email