Komersant: Službe bezbednosti žele kontrolu nad internetom

Ruska Federalna služba bezbednosti želi da maksimalno kontroliše informacije u ruskom domenu interneta, zbog čega je pripremljen poseban dokument, za koji eksperti tvrde da je neustavan, piše današnji moskovski dvenik Komersant.

21. Oct 2013

Ruska Federalna služba bezbednosti želi da maksimalno kontroliše informacije u ruskom domenu interneta, zbog čega je pripremljen poseban dokument, za koji eksperti tvrde da je neustavan, piše današnji moskovski dvenik Komersant.

List navodi da su specijalne službe usaglasile projekat uredbe Ministarstva za komunikacije i veze, u skladu sa kojom će od 1. jula 2014. godine svi internet provajderi biti obavezni da na svojim mrežama instaliraju opremu za snimanje i čuvanje internet-saobrachaja najmanje 12 sati.

Pritom će specijalne službe imati direktan pristup svim snimcima. Pod kontrolu će, na primer, pasti IP adrese, telefonski brojevi, adrese elektronske pošte mail.ru, yandex.ru, rambler.ru, gmail.com, yahoo.com, identifikacioni broj ICQ, IMEI.

Provajderi će biti dužni i da predaju informaciju o mestu nalaženja korisnika internet-telefonije (Google Talk, Skype), piše list.

Dnevnik dodaje da operatori tvrde da neke odredbe nacrta uredbe protivureče Ustavu, jer predviđaju prikupljanje podataka i čuvanje do odluke suda.

Komersant citira pismo jednog od tri najveća operatora mobilne telefonije Vimpelkoma, upućeno Ministarstvu za komunikacije, u kojem operator tvrdi da projekat “krši prava garantovana Ustavom RF, pravo na neprikosnovenost ličnog života, tajne prepiske, telefonske razgovore”.

Pored toga, dodaje dnevnik, u Vimpelkomu tvrde da ne postoji zakonska obaveza operatora da kupuju i eksploatišu specijalnu opremu za operativno-istražne radnje.

Projekat, koji je prethodno usaglašen sa Federalnom službom bezbednosti (FSB), treba da prođe registraciju u Ministarstvu pravde, i kako se očekuje, da stupi na snagu do kraja godine.

Dnevnik citira jednog od vlasnika advokatskog biroa Bartolius, Julija Taja koji navodi da dokument krši ne samo Ustav, već i pojedine zakone, i da službe već imaju dovoljno pravnih i tehničkih mogućnosti pristupa ličnim podacima.

“Bezgranično širenje tih mogućnosti i odustvo nadzora dovešće do kršenja prava kako običnih građana, tako i specijalnih subjekata”, tvrdi on.

List prenosi i ocenu Vimpelkoma iz pisma da nije jasno ko će finansirati kupovinu skupe opreme za snimanje i instaliranje veze sa FSB.

Zorana Bojić, dopisnica agencije Beta iz Moskve