Preminuo Srđa Popović

Osnivač nedeljnika "Vreme", ugledni advokat i intelektualac Srđa Popović preminuo je danas u Beogradu u 76. godini.

29. Oct 2013

Reading Time: < 1 minute
srdja popovic

Srđa Popović. Foto: „Medija centar Beograd“

Rođen je 1937. u Beogradu, u advokatskoj porodici. Proslavio se još 1970-ih godina zastupanjem optuženih u političkim procesima. Branio je Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Miću Popovića, Gojka Đogu, Mihajla Mihajlova, Leonida Šejku, Vojislava Šešelja, Mihaila Markovića, Dragoljuba Mićunovića, Nebojšu Popova, Kostu Čavoškoga, Dušana Makavejeva, Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tuđmana, Vladimira Šeksa, Dobroslava Paragu, Ivana Zvonimira Čička…

U svetu je postao poznat već 1976. kada je došao na naslovnicu londonskog lista The Times gdje je o njemu kazano:”Popović je dugo žigosan čovek u Jugoslaviji, jer je jedan od hrabrih muškaraca i žena koji brane progonjene zbog njihovih uverenja..”

Nakon dolaska na vlast Slobodana Miloševića u Srbiji, Srđa Popović je postao jedan od njegovih velikih protivnika, odnosno jedan od prvih intelektualaca koji je na njega ukazao kao “veliku opasnost”. Godine 1989. je pokrenuo nezavisni nedeljnik “Vreme” u kome je zaposlio novinare koji su zbog protivljenja Miloševiću dobili otkaz u tadašnjim državnim medijima. Zbog toga, ali i kritike Miloševića, je često proglašavan izdajnikom srpstva, “jeretikom” i “zloduhom”; posebno mu se zamjera kritika srpske politike prema Albancima na Kosovu, koju je proglasio “samoubilačkom” i predvidio gubitak te pokrajine.

U novije vrijeme je kao zastupnik porodice ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića postao poznat kao najveći zagovornik teorije da se nije dogodio uspešan atentat, nego državni udar u Srbiji kojim je na vlast došao Vojislav Koštunica koji je bio povezan s atentatorima.

Slobodna Evropa

Print Friendly, PDF & Email