Međunarodna ministarska konferencija u Beogradu

Međunarodna ministarska konferencija o medijima "Sloboda izrazzavanja i demokratije u digitalnoj eri – mogućnosti, prava, odgovornosti" počinje sutra u Beogradu, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Saveta Evrope.

06. Nov 2013

Međunarodna ministarska konferencija o medijima “Sloboda izrazzavanja i demokratije u digitalnoj eri – mogućnosti, prava, odgovornosti” počinje sutra u Beogradu, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Saveta Evrope.

Konferenciju ministara zaduženih za medije i informaciono društvo zemalja članica Saveta Evrope otvoriće premijer Srbije Ivica Dačić i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

U saopštenju Ministarstva kulture navodi se da će konferencija biti usmerena na razmatranje mogućnosti i prepreke slobodi izražavanja i drugih osnovnih prava i sloboda u svetlu izazova koje postavlja internet.

Teme konferencije biće uloga medijskih standarda u demokratskim pluralističkim društvima u digitalnom dobu, kako evropska saradnja može unaprediti pluralizam, raznovrsnost i kvalitet u ekosistemu novih medija, da li javni medijski servisi mogu preuzeti ulogu pokretačke snage inovacija i kreativnosti u digitalnom okruženju.

Neke od tema biće i kako medijski konglomerati utiču na proces formiranja javnog mnjenja, samoregulacija medija, medijske koncentracije i zaštita transparentnosti medijskog vlasništva, kao i način promovisanja etičkog novinarstva u onlajn novinarstvu.

Među učesnicima biće komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Mujžnijeks, specijalni izveštač za promociju i zaštitu slobode mišljenja UN Frank la Ru, predstavnica OEBS-a za medije Dunja Mijatović i generalna direktorka Evropske radiodifuzne korporacije Ingrid Deltenr la Ru.

Beta