Indi vojsiz – svako može da finansira medij po izboru

Novoosnovana platforma "Indi vojsiz" (IndieVoices) pruža mogućnost svima da finansiraju neki medij ili medijski projekat.

03. Dec 2013

Reading Time: 2 minutes

INDIENovoosnovana platforma “Indi vojsiz” (IndieVoices) pruža mogućnost svima da finansiraju neki medij ili medijski projekat.

“Sve dok se ne izmisli nov način finansiranja medija, mediji će nam svet predstavljati kroz prizmu onih koji plaćaju njihove račune na kraju meseca, dakle – kroz prizmu, mišljenja i ubeđenja njihovih vlasnika ili političke vlasti od koje ekonomski zavise”, kazao je za Agenciju Beta Saša Vučinić, osnivač Indi vojsiza.

Objasnio je da organizacija koju je osnovao, pokreće nov način finansiranja medija u kojem publika, pasivan primalac informacija, postaje finansijer i suvlasnik medija kojima veruje.

“Ne moram ja nikome u Srbiji, a ni u zemljama bivše Jugoslavije, da objašnjavam da nezavisnosti medija nema bez njihove ekonomske nezavisnosti”, rekao je on.

U “Indi vojsizu” što znači “Nezavisni glasovi”, objašnjavaju da je van zapadnog sveta ulaganje u medije praćeno nametanjem uređivačke politike, dok je u zapadnom svetu za ulaganje bitan profit, sa izuzetkom novca datog u dobrotvorne svrhe.

“Indi vojsiz” za sada pruža mogućnost finansijskih doprinosa i beskamatnih pozajmica, a za mart 2014. godine je planirano uvođenje mogućnosti za kredite s niskim kamatama i ulaganje u udeo preduzeća.

Ta platforma omogućava svakome da ulaže u medije u kategoriji informativnih, na svim nivoima: od zemlje, do gradske četvrti.

Prijavljeni mediji odnosno medijski projekti moraju proći detaljnu analizu (dubinsko posmatranje) tima “Indi vojsiz” koji proverava da li medij ispunjava te uslove.

Osnivač, Saša Vučinić, 16 godina je bio generalni direktor kreditnog fonda za razvoj medija MDLF. Taj fond je, dok mu je Vučinić bio na čelu, uložio 100 miliona dolara u medije u 25 zemalja. Vučinić je pre toga bio generalni direktor, i glavni i odgovorni urednik B92.

U timu “Indi vojsiza” je veliki broj stručnjaka za medije i finansiranje, s međunarodnim iskustvom.

“Indi vojsiz je osnovan kao platforma za masovno finansiranje da bi se omogućio doprinos hiljada malih ulagača”, piše u objašnjenju, uz napomenu da te ulagače osnivač “Indi vojsiza” naziva “malim Mardocima”, po američkom magnatu Rupertu Mardoku.

Za informacije, prijave projekata i davanje finansijske podrške, internet adresa je http://indievoic.es

“Pozivamo vas da nam se pridružite i pomognete nam da započnemo i pokrenemo nove metode finansiranja, osnivanja i posedovanja medija”, poručuje “Indi vojsiz”.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email