ANEM: Nedopustivo mešanje RRA u uređivačku politiku medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestovala je danas zbog odluke Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da izrekne opomene Javnom servisu Vojvodine i Radiju B92.

04. Dec 2013

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestovala je danas zbog odluke Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da izrekne opomene Javnom servisu Vojvodine i Radiju B92.

ANEM smatra da je Savet RRA tim odlukama prešao granicu između “nadzora nad radom emitera, za koji je nadležan u skladu sa odredbama Zakona o radiodifuziji, i nedopuštenog ograničavanja slobode izražavanja mešanjem u uređivačku politiku medija”.

RRA je Radio televiziju Vojvodine opomenuo zbog načina vođenja intervjua sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom, posebno zamerajući što joj novinar nije oponirao potpitanjima na izrečen tvrdnje.

ANEM je naveo da je Evropski sud za ljudska prava još u slučaju Jersild protiv Danske našao da “… metodi objektivnog i uravnoteženog izveštavanja mogu znatno da variraju, zavisno između ostalog i od medija o kojem se radi. Nije stvar ovog Suda, niti nacionalnih sudova, da štampi nameću načine izveštavanja koje novinari treba da usvoje”.

Dodaje se da se to odnosi i na Savet RRA, koji takođe ne može biti organ koji bi javnom servisu ili bilo kom drugom mediju nametao načine izveštavanja koje novinari treba da usvoje, diktirao potpitanja ili nametao obavezu da se sagovornicima kontinuirano oponira.

ANEM je naveo da je jednako nerazumljiva i odluka da se izrekne opomena Radiju B92 zbog zabavnog programa u kojem je emitovan satirični prilog sa premontiranim vestima republičkog javnog servisa RTS.

Dodaje se da Savet RRA pritom sporni navod “posmatra potpuno van konteksta priloga koji se odnosio na višemesečni proces rekonstrukcije Vlade Srbije” i koji je o tome govori na satiričan način.

ANEM je dodao da Savet RRA i B92 nisu primili primedbe slušalaca, već da je postupak pokrenut po službenoj dužnosti.

“Savet RRA, ničim izazvan, našao se pozvanim da štiti lik i delo predsednika Republike u situaciji u kojoj, da sve bude još gore, lik i delo predsednika niko i ne ugrožava”, navodi se u saopštenju.

ANEM je pozvao RRA da preispita “sporne odluke i da svoje napore, umesto izricanja problematičnih mera kojima se nedopušteno meša u uređivačku politiku medija i ograničava slobodu izražavanja, usmeri na obezbeđivanje uslova za razvoj medijske scene u Srbiji na način primeren demokratskom društvu”.

(Beta)