Istraživanje: Mladi nezadovoljni kvalitetom medija

Istraživanje u kome je učestvovalo oko 2.500 srednjoškolaca pokazalo je da su mladi nezadovoljni kvalitetom medija, kao i da ocenjuju da u Srbiji nema nezavisnih medija, a ni onih koji bi smeli da objave "apsolutno sve".

14. Dec 2013

Reading Time: 2 minutes

Istraživanje u kome je učestvovalo oko 2.500 srednjoškolaca pokazalo je da su mladi nezadovoljni kvalitetom medija, kao i da ocenjuju da u Srbiji nema nezavisnih medija, a ni onih koji bi smeli da objave “apsolutno sve”.

Srednjoškolci iz čitave Srbije, učesnici istraživanja sprovedenog u oktobru i novembru u organizaciji Medijske koalicije u Kampanji za medijsku pismenost, smatraju da su u stanju da prepoznaju manipulaciju i da mediji utiču na način razmišljanja drugih u njihovoj okolini, ali da su oni lično imuni na taj uticaj.

Prema rezultatima ankete, čak 79 odsto srednjoškolaca tvrdi da ne gledaju “rijaliti” programe, ukupni uticaj medija ocenjuju kao relativno mali, a najuticajniji među medijima za njih su Internet, društvene mreže i televizija, dok se najmanje informišu preko nedeljnika i radija.

Anketirani primećuju negativan uticaj medija na mlade, posebno zbog ukazivanja značaja “starletama”. Takođe, oni su nezadovljni načinom na koji su predstavljeni u medijima, jer se akcenat stavlja na negativne a ne na pozitivne primere.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić poručio je na tribini “Moć medija i mladi” da je važno da mlade generacije nuače što više o medijima i shvate kakva je njihova manipulativna moć, pogotovo u Srbiji gde se medijska scena “ne može pohvali uređenošću”.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić upozorila je na nizak nivo medijske pismenosti u Srbiji. Dodala je da je Ministarstvo zbog toga insistiralo, da se medijska pismenost uvrsti u obrazovne programe.

“Sa mladima je najlakše manipusati, jer nemaju široko znanje, ali i sa starijima koji su nedovoljno obavešteni i zbog toga nam je neophodna dogradnja medijske pismenosti”, rekla je Predić.

Janjić je ukazao, da teba podsetiti na propuste u radu novinara i jer niko od njih, pre objavljivanja, nije proverio izjavu hrvatskog novinara Domagoja Margetić, koji je saopštio da je Evropska komisija tražila hapšenje bivšeg ministra Mlađana Dinkića.

Prema njegovim rečima nije dobro što su novinari slepo preneli izjavu “jednog visokog funkcionera” da je u akciji “Grom” zaplenjeno droge za čitav Meksiko, a nađena su 22 kilograma što je nedovoljno i za Dorćol.

(Beta) 

Print Friendly, PDF & Email