OEBS zabrinut zbog hakovanja onlajn medija u Srbiji

Predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović danas je izrazila zabrinutost povodom nedavnih incidenata u kojima su sa uglednih informativnih internetskih portala bespravno uklonjeni tekstovi.

14. Dec 2013

Reading Time: < 1 minute

logoOEBSPredstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović danas je izrazila zabrinutost povodom nedavnih incidenata u kojima su sa uglednih informativnih internetskih portala bespravno uklonjeni tekstovi.

“Hakovanje internetskih portala i blokiranje pristupa medijskim sadržajima predstavlja jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Internet omogućava nenadmašive mogućnosti za podršku tih prava i veoma je bitan za slobodan protok i pristup informacijama”, rekla je Mijatović.

U saopštenju OEBS-a navodi se da je ove nedelje sa nekoliko informativnih portala obrisano nekoliko novinarskih istraživačkih priča, nakon što su ti portali hakovani.

Kako se ističe, članak novinara Miodraga Sovilja uklonjen je sa brojnih portala, među kojima i sa portala Centra za istraživačko novinarstvo u Srbiji i sa portala Autonomija.info, nakon što su ti portali bili hakovani.

Mijatović je podsetila da su Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saopštenju osudili te događaje.

“Verujem da će vlasti učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da zaštite kulturu slobodnog interneta koja postoji u Srbiji. Slobodni internet je preduslov za napredak slobodnih medija”, zaključila je ona.

(Beta) 

Print Friendly, PDF & Email