Portal Autonomija.info nakon žalbe guvernerke NBS – Odgovor Savetu za štampu

Posted on by admin

Nakon što je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković zatražila od Saveta za štampu da reaguje povodom teksta objavljenog na portalu Radija 021 o tome da je Milena Tabaković, guvernerkina kćerka, koristila službeno vozilo za odlazak na studije u Beograd, otvoreno pismo Savetu uputio je Nedim Sejdinović, glavni i odgovorni urednik portala Autonomija.info i predsednik izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

U nastavku prenosimo pismo Sejdinovića:

Poštovani,

Evo odgovora na žalbu koju je Komisiji za žalbe Saveta za štampu uputila guvernerka Narodne banke Srbije i visoka funkcionerka Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković.

Pre svega, uvidom u sadržaj na linku koji se nalazi u fusnoti na prvoj stranici žalbe J.T. videćete da je sajt Autonomija ispoštovao sve profesionalne standarde objavljujući kompletnu informaciju, od “predmetne vesti” prenete sa sajta Radija 021, preko izjave Jorgovanke Tabaković i saopštenja RFZO, do saopštenja udruženja novinara koji su konstatovali politički pritisak, cenzuru i autocenzuru na internetu. Podsećamo vas da bi, čak i u slučaju da prvobitna vest sadrži neistinite činjenice, a što svakako nije slučaj, ovakav tretman na našem sajtu ukazao na jasno poštovanje novinarskog kodeksa. Nije čudno što guvernerka Tabaković ne poznaje pravila profesije i novinarski kodeks, ali bi bar u dopisu koji upućuje Savetu za štampu trebalo da iznese kompletnu informaciju.

No, vratimo se na “predmetnu vest” koju je prvobitno objavio novosadski portal www.021.rs, a potom povukao zbog – po rečima urednika portala – političkog pritiska “odozgo”. Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, jeste javna ličnost par excellence, koja ima značajno suženo pravo na privatnost i o čijem delovanju i u javnom i privatnom životu javnost ima prava da zna. Činjenica da je ona javna ličnost par excellence, prenosi se i na članove njene porodice, pogotovo uže. Ne treba posebno ni isticati zašto su članovi porodice takođe predmet interesovanja javnosti, jer se privilegije i zloupotrebe mogu na njih prenositi. Setimo se, recimo, slučaja Slobodana Miloševića i članova njegove porodice. Žestina nastupa guvernerke ukazuje na to da ona najverovatnije nije svesna svoje pozicije u javnosti, odnosno da je besna bez razloga, a to je sindrom visokih funkcionera u zemljama sa nedemokratskom tradicijom.

U svom dopisu J.T. ne samo da ne opovrgava već i potvrđuje činjenice navedene u “predmetnoj vesti”. Dakle, činjenica je da je njena kćerka odista koristila službeno vozilo za odlazak u Beograd na predavanje. To što istu privilegiju koriste i neki drugi zaposleni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, ništa ne menja na stvari, već samo povećava interes javnosti da zna za tu činjenicu. Sasvim je razumljivo što je u vesti istaknuto ime Milene Tabaković, kćerke Jorgovanke Tabaković, iz gore navedenih razloga. Interes javnosti raste s obzirom na činjenicu da predstavnici stranke kojoj J.T. pripada javno kritikuju zloupotrebu službenih automobila, najavljujući da će sa time raskrstiti (Aleksandar Vučić: “Službena putovanja neće proći, makar više niko ne putovao”, Blic, 8.10.2013), što javnosti ukazuje na političko licemerje. Treba takođe reći da RFZO nije želeo da komentariše nepobitne informacije do kojih je autor “predmetne vesti” Miodrag Sovilj došao, već se tek posle obratio javnosti, a tada je vest već bila povučena sa sajta Radija 021. Tako je propuštena prilika da se ova vest proširi odgovorom RFZO i izjavom J.T.

Miodrag Sovilj je inače jedan od najboljih novosadskih novinara, koji se istraživačkim novinarstvom bavi poštujući visoke profesionalne standarde, a ovogodišnji je dobitnik i Godišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Jedan je od retkih novinara koji ima hrabrosti da kritički piše i o predstavnicima aktuelne vlasti, a u kontekstu medijskog mraka, kampanje straha i kontrole medija, te stvaranja “kulta ličnosti”.

O medijskom mraku i kampanji straha govori i način na koji je povučena vest sa portala 021, ali i drugih internet portala u Srbiji. Kako smo rekli, portal 021 je ovu vest povukao nakon političkog pritiska, a po svemu sudeći to se desilo i sa drugim informativnim portalima koji su preneli ovu vest, pa je potom uklonili. No, to nije sve. Neki portali koji su zadržali vest, među kojima je i Autonomija, doživeli su hakerske napade tog dana, i ova vest je nasilno sklonjena, da bi potom, posle otklanjanja posledica napada – bila vraćena na sajtove. O tome se izjasnila i predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović, koja je izrazila zabrinutost povodom incidenata u kojima su sa uglednih informativnih internetskih portala bespravno uklonjeni tekstovi.

„Hakovanje internetskih portala i blokiranje pristupa medijskim sadržajima predstavlja jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Internet omogućava nenadmašive mogućnosti za podršku tih prava i veoma je bitan za slobodan protok i pristup informacijama“, rekla je Mijatović.

Iako navode o političkom pritisku i hakovanju, potom saopštenje NUNS-a i NDNV-a, pa verovatno i saopštenje OEBS-a – smatra “kafkijanskim”, bilo bi dobro da J.T. objasni javnosti ko je zvao redakcije i zahtevao da se vest povuče, kao i da odgovori na pitanje ko je hakovao sajtove Centra za istraživačko novinarstvo i Autonomije i uklonio “predmetnu vest”. Takođe, J.T. bi trebalo da odgovori na pitanje da li Srpska napredna stranka ima službu koja se bavi internetskom promocijom stranke, ali i “spamovanjem”, “botovanjem”, “lajkovanjem”, “hejtovanjem” i “hakovanjem”. Ovom prilikom ukazujem na činjenicu da uspešna cenzura na internetu nije moguća, i da ova vest ne bi izazvala tako veliku pažnju javnosti da nije bilo namere da se ukloni. A onda bi i J.T. imala manje razloga za nervozu.

Siguran sam da će Komisija za žalbe Saveta za štampu odbaciti kao neosnovanu žalbu Jorgovanke Tabaković i da neće dozvoliti da postane još jedan od mnogobrojnih instrumenata za pritisak na medije od strane predstavnika vlasti.

Srdačno,

Nedim Sejdinović, glavni i odgovorni urednik Autonomije

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Zoran Mitrovic 24. December 2013. at 9:35 PM - Reply

    Tek danas sam, iz opravdanih razloga pročitao ovo pismo g.Sejdinovića.Interesuje me da li ćerka Jorgovanke Tabaković i dalje koristi službeni auto RFZO i ako koristi još žešće to iskritikovati na portalu Autonomije.

Leave A Response