Uhapšeni Romić i Radonjić

Bivši pripadnici DB Ratko Romić i Milan Radonjić, osumnjičeni za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, uhapšeni su oko podneva u Beogradu

14. Jan 2014

Reading Time: 2 minutes

b92Bivši pripadnici DB Ratko Romić i Milan Radonjić, osumnjičeni za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, uhapšeni su oko podneva u Beogradu.

Romić i Radonjić dali su izjave u beogradskoj policiji, nakon čega su prevezeni u zgradu Specijalnog suda.

Danas je obavljen pretres njihovih stanova. Oni su privedeni u okviru istrage o ubistvu Ćuruvije, što znači da optužnica protiv njih sada ne postoji, a da li će je i biti znaće se posle završetka istrage. Inače, obojici je određen pritvor od 48 sati.

Radonjić i Romić se već godinama unazad pominju da su umešani u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine u centru Beograda. O tome je u godinama nakon ubistva više puta izveštavao B92 i ekipa Insajdera.

Prema pisanju beogradskih medija proteklih dana, osumnjičeni u tom slučaju su i šef DB-a Radomir Marković i pripadnik posebne službe obezbeđenja u DB-u Miroslav Kurak.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim će biti raspisana međunarodna poternica.

U izjavi za današnje izdanje lista “Poltika” Romić je rekao da očekuje da bude uhapšen zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali tvrdi da nije učestvovao u tom zločinu.

“Znam da ću biti uhapšen. U Beogradu sam, miran sam i staložen, mogu da me uhapse. Braniću se istinom, jer nisam učestvovao u tome i to ću dokazati”, izjavio je juče Romić za “Politiku”.

Za 17 časova u Vladi Srbije je zakazana vanredna konferencija za novinare na kojoj će govoriti prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministar pravde Nikola Selaković i specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, kao i predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić.

Dnevni listovi “Danas” i “Blic” objavili su da je optužnica za ubistvo Ćuruvije napisana i da su njom obuhvaćeni bivši načelnik DB-a Rade Marković, bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i operativci Romić i Miroslav Kurak.

Podsetimo da je novinar, glavni urednik i vlasnik “Dnevnog telegrafa” ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godine za vreme NATO bombardovanja, u centru Beograda, ispred zgrade u kojoj je živeo.

Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketinške službe “Dnevnog telegrafa”, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim i jedan metak u glavu kojim su ga dokrajčili. Sa njim je tada bila njegova partnerka istoričarka Branka Prpa.

Zemljom je tada vladao Slobodan Milošević, a Vladu Srbije je tada činila SPS, JUL i SRS.

Odmah posle ubistva, na zahtev porodice, podneta je krivična prijava protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, Mirjane Marković i nepoznatih izvršilaca.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO – Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

B92

Print Friendly, PDF & Email