Ustavni sud: Nacionalni saveti ne mogu više preuzimati osnivačka prava nad medijima

Ustavni sud Srbije osporio je više odredaba članova Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, objavljeno je na sajtu tog suda (www.ustavni.sud.rs).

20. Jan 2014

Reading Time: < 1 minute

Ustavni sud Srbije osporio je više odredaba članova Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, objavljeno je na sajtu tog suda (www.ustavni.sud.rs).

Između ostalog, Ustavni sud je osporio ovlašćenja nacionalnih saveta u drugim oblastima, sem u onim koje su precizno definisane zakonom, a to su obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika i pisma.

Ustavni sud je osporio i odredbu kojom se propisuju ovlašćenja nacionalnih saveta u odnosu na takozvane ustanove od posebnog značaja za nacionalne manjine.

Sud je osporio i zakonsku odredbu koja predviđa da nacionalni saveti mogu preuzimati osnivačka prava nad medijima, jer ni novi Zakon o javnim preduzećima ne dozvoljava Republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi da bude osnivač medija. Istovremeno, Ustavni sud nije osporio do sada izvršen prenos osnivačkih prava na pojedinim medijima na nacionalne savete. Taj sud je nisu u skladu sa Ustavom ni zakonom propisana ovlašćenja nacionalnog saveta u vezi sa učešćem u odlučivanju o izboru organa republičkog i pokrajinskog javnog medijskog servisa.

Sud je utvrdio da nema osnova da se zakonom propiše obaveza Republike, pokrajine i lokalne samouprave da nad ustanovama kulture, obrazovanja i informisanja izvrše prenos osnivačkih prava samo na zahtev nacionalnog saveta, s obzirom na to da prenos osnivačkih prava mora biti izraz saglasnosti volja zainteresovanih strana. Osnivaču se ne može nametati automatizam i potpuna zavisnost od volje druge zainteresovane strane, navodi se u saopštenju.

Javna rasprava povodom devet inicijativa i postupaka za ocenu ustavnosti 14 odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina održana je u junu prošle godine.

Vlada Srbije je krajem prošle godine usvojila Predlog izmena i dopuna ovog Zakona o nacionalnim savetima i uputila ga u skupštinsku proceduru. Kako je tada objašnjeno, razlog za izmene tog zakona su njegovi “brojni nedostaci”.

Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina usvojen je 2009. godine.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email