VOA planira da ukine balkanske servise, među njima i srpski

Odbor guvernera za međunarodno emitovanje (BBG), agencija Vlade SAD koja nadgleda Glas Amerike (Voice of America - VOA), objavila je detalje predloga budžeta za 2015, koji predviđa ukidanje balkanskih servisa, uključujući i srpski, i izdvajanje većih sredstava za azijsko i afričko područje.

28. Mar 2014

Reading Time: < 1 minute

Odbor guvernera za međunarodno emitovanje (BBG), agencija Vlade SAD koja nadgleda Glas Amerike (Voice of America – VOA), objavila je detalje predloga budžeta za 2015, koji predviđa ukidanje balkanskih servisa, uključujući i srpski, i izdvajanje većih sredstava za azijsko i afričko područje.

Kako je objavljeno na sajtu VOA, predloženo je ukidanje srpskog, albanskog, bosansko-hercegovačkog i makedonskog servisa.

U azerbejdžanskom, gruzijskom, persijskom i uzbekistanskom servisu bi došlo do određenih smanjenja, kao i u programu koji se emituje za Kubu. Takođe bi bila zatvorena dopisništva Glasa Amerike u Jerusalimu i Hjustonu.

Dejv Alison, vršilac dužnosti predsednika sindikata koji zastupa mnoge zaposlene u Glasu Amerike, ocenio je da ukidanje servisa predstavlja odstupanje od istorijske misije koja je započela 1942. godine.

Odbor guvernera zatražio je od Kongresa 721 milion dolara, što je smanjenje u odnosu na bužet za tekuću fiskalnu godinu koji iznosi 731 milion.

Zvaničnici agencije saopštili su da je njihov cilj da privuku novu generaciju gledalaca i slušalaca, upotrebom medija koji se sve više koriste širom sveta.

BBG, između ostalog, planira da u Kini poveća upotrebu društvenih medija i programa kako bi se zaobišla cenzura na internetu.

Takođe planira da otvori novi satelitiski televizijski kanal, i proširi programe za učenje engleskog jezika, navodi VOA.

Beta

Print Friendly, PDF & Email