Privatizaciju očekuje 79 medija u vlasništvu države

Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije, govori za Danas

12. May 2014

Reading Time: 3 minutes

Izrada Nacrta krovnog zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrta zakona o elektronskim medijima je u završnoj fazi koja se odvija uz redovnu komunikaciju sa predstavnicima Evropske komisije kako bi tekstovi ovih zakona što bolje izgledali.

Nacrt zakona o javnim medijskim servisima bi uskoro trebao da bude upućen u Brisel na analizu. Mislim da je realno očekivati da će set medijskih zakona biti usvojeni u drugoj polovini ove godine, tačnije u narednih nekoliko meseci, kaže za Danas Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije. Petogodišnju Medijsku strategiju Vlada je usvojila septembra 2011. godine. Akcionim planom je bilo predviđeno donošenje nekoliko medijskih zakona. U međuvremenu smo imali dva izborna procesa i jednu rekonstrukciju Vlade što je delimično uticalo na usporavanje ovog procesa. Mislim da smo u poslednjih pola godine značajno ubrzali ritam u izradi tri zakona čime ćemo nadoknaditi pomenuti zaostatak, ističe Mirković odgovarajući na pitanje šta je dosad kočilo proces donošenja medijskih zakona u Srbiji.

Država je počela da finansira javne servise iz budžeta, a pretplata je na snazi sve dok se ne usvoji Zakon o javnim servisima. Dokle će trajati ovo stanje u kojem RTS i RTV imaju dvostruki način finansiranja istovremeno?

– Ovakvo stanje će trajati dok na snazi bude važeći Zakon o radiodifuziji koji predviđa postojanje radio televizijske pretplate.

Planirano je bilo da javni servisi budu privremeno na budžetu dve godine. Imajući u vidu ekonomsku situaciju u zemlji, kolike su šanse da se ta odluka promeni i taj period bude kraći?

– U ovom trenutku je teško prejudicirati kakvo će biti konačno rešenje pošto su trenutno u toku konsultacije unutar Vlade o budućem modelu finansiranja javnih medijskih servisa.

U nacrtu zakona o javnim servisima predviđa se i da će u određenom roku biti predstavljen novi model finansiranja putem pretplate, naknade ili kako će se već zvati ta taksa. Da li se radi na tome?

– Kao što sam već rekao – imamo intenzivnu saradnju sa Ministarstvom finansija i predstavnicima drugih resornih ministarstava sa željom da iznađemo realno najbolji i mogući održivi model budućeg finansiranja RTS i RTV.

Postoje li neke opcije o kojima se razmišlja?

– Naravno da ih ima, ali nije realno da ih izlažemo u ovom trenutku pre nego što postignemo konačan dogovor sa kojim ćemo izaći u javnost.

U nacrtu zakona o javnom informisanju predviđen je rok za privatizaciju medija do kraja ove godine, a prilično se kasni sa usvajanjem tog zakona. Da li će biti dovoljno vremena za povlačenje države iz medija od usvajanja zakona do kraja godine? Postoji li mogućnost da taj rok bude produžen?

– Proces povlačenja države iz (su)vlasničkog statusa u medijima započeće nakon usvajanja pomenutog zakona. Bitnu ulogu u ovom procesu imaće Ministarstvo privrede i Agencija za privatizaciju koji će sa ostalim resornim ministarstvima sigurno sagledati koliko je realno da predloženi rokovi u Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima budu sprovedeni i u praksi.

Kako ćete obezbediti da se mediji nakon privatizacije ne gase i ljudi ne ostaju bez posla, kao što je bio slučaj ranije?

– Imaćemo u vidu sve dobre i loše strane dosadašnjih privatizacija i sasvim sigurno ćemo se truditi da se izbegnu greške koje su činjene u prošlosti. Više puta odlagani izlazak svih aktera na medijsko tržište je realnost kojoj ćemo svi morati da se prilagodimo.

Imate li podatak koliko je trenutno medija u vlasništvu države?

– Država je trenutno (su)vlasnik u 79 medija. Imajući u vidu da je registrovano 1.312 glasila dolazimo do zaključka da je manje od deset odsto medija u Srbiji u narednom periodu očekuje proces privatizacije državnog kapitala.

I rok za završetak procesa digitalizacije televizije se bliži. Ostalo je još godinu dana, a nema naznaka da se išta dešava. Hoće li Srbija preći na digitalni signal do juna 2015?

– Iskreno verujem da hoće, imajući u vidu da je deo posla već urađen pošto inicijalna mreža digitalnog signala već pokriva značajan deo naše zemlje.

Sa kojim posledicama će se Srbija suočiti ukoliko to ne bude gotovo u roku?

– U slučaju da dođe do kašnjenja problemi bi mogli da nastanu u delovima naše zemlje koji se graniče sa državama u kojima je već okončan proces digitalizacije pošto bi došlo do ometanja signala postojećih emitera.

Imate li u planu možda neku akciju ili kampanju protiv političkih pritisaka na medije ili za smanjenje nivoa autocenzure koja sve više vlada u srpskim medijima?

– U budućnosti će Ministarstvo kulture i informisanja zajedno sa ostalim resornim ministarstvima biti fokusirano na što bržu i efikasniju implementaciju medijskih zakona koji će biti usvojeni posle punih 11 godina. Biće to Vladin konkretan doprinos stvaranju još boljih preduslova za funkcionisanje medija i novinara na ovim prostorima.

DANAS

Print Friendly, PDF & Email