NUNS i NDNV: Rešiti probleme u Radio Subotici

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) tokom jučerašnjeg dana sastali su se sa predstavnicima gradskih vlasti u Subotici, a prethodno i sa urednicima i novinarima Radija Subotice koji su pre nekoliko dana javno saopštili da su izloženi mobingu od strane v.d. direktora javnog medijskog preduzeća.

05. Jun 2014

logoPredstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) tokom jučerašnjeg dana sastali su se sa predstavnicima gradskih vlasti u Subotici, a prethodno i sa urednicima i novinarima Radija Subotice koji su pre nekoliko dana javno saopštili da su izloženi mobingu od strane v.d. direktora javnog medijskog preduzeća.

Podsećamo da su novinari optužili v.d. direktora Ljubišu Stepanovića i da zloupotrebljava svoja ovlašćenja i da se na eklatantan način meša u uređivačku politiku programa na srpskom jeziku.

Na sastanku sa zamenikom gradonačelnika Subotice Tomislavom Veljkovićem i članom Gradskog veća Otom Bušom, a kojem je prisustvovao i predstavnik Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji, predstavnici NUNS-a i NDNV-a su izneli svoja gledišta problema u Radio Subotici. Predstavnici dva novinarska udruženja pozvali su gradske vlasti da, kao predstavnici osnivača, uzmu u zaštitu novinare i urednike, te da zahtevaju od direktora da radi u skladu sa zakonima i pravnim aktima JP Radio Subotica. NUNS i NDNV su zatražili od gradskih čelnika i da svojim autoritetom onemoguće da novinari i urednici snose bilo kakve negativne konsekvence zbog protestnog pisma koje su uputili javnosti.

Na sastanku u Gradskoj kući, zajednički je zaključeno da problemi u Radio Subotici nanose štetu ugledu ne samo ove medijske kuće već i Grada Subotice. Zato je neophodno preduzeti mere da se kroz dijalog pronađe rešenje koje će omogućiti normalno funkcionisanje preduzeća uz poštovanje zakonskih odredaba i pravila novinarske profesije. U tom smislu, predstavnici gradske vlasti obećali su da će razgovarati sa direktorom i novinarima i pomoći u pronalaženju izlaska iz trenutne situacije.

Predstavnici NUNS-a i NDNV-a i pored velike želje nisu uspeli da razgovaraju i sa v.d. direktorom Radija Ljubišom Stepanovićem, jer je on, kako je rekao, sprečen ranije preuzetim obavezama.

NUNS i NDNV izražavaju nadu da će poseta predstavnika novinarskih udruženja, kao i predstavnika Misije OEBS-a u Srbiji, rezultirati pozitivnim razvojem događaja u Radio Subotici.

NUNS i NDNV će svakodnevno pratiti zbivanja u ovoj medijskoj kući i o svim bitnim događajima obaveštavati javnost, domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih sloboda i prava novinara.

NUNS i NDNV
Novi Sad – Beograd, 05.06.2014.