Svetlana Lukić: Srbija nije slobodna i demokratska zemlja

Urednica portala "Peščanik" Svetlana Lukić izjavila je danas da masivni napadi na taj sajt traju već devet dana i ocenila da Srbija nije slobodna i demokratska zemlja.

09. Jun 2014

svetlana lukic

Foto: Medija centar Beograd

Urednica portala “Peščanik” Svetlana Lukić izjavila je danas da masivni napadi na taj sajt traju već devet dana i ocenila da Srbija nije slobodna i demokratska zemlja.

“U redu je da Aleksandar Vučić ima preliminarne rezultate o istrazi o napadima na Peščanik, ali ja nemam takve informacije. Već je deveti dan i napadi na sajt Peščanika su i dalje masivni. Treba reći da je u tu rabotu uloženo mnogo novca, truda i znanja”, kazala je Svetlana Lukić za Radio-televiziju Vojvodine.

Ona je kazala da u Srbiji postoji cenzura i ugrožavanje slobode medija, za šta je prostor i mehanizme stvorila prethodna vlast, a aktuelna vlast je to iskoristila.

“Sada su građani sami digli glas, pre svega preko interneta i društvenih mreža, jer su shvatili da se ne mogu pouzdati u opozicione stranke jer su one iskompromitovane u poslednjim godinama”, navela je Svetlana Lukić.

Na pitanje kako razume priče o zaveri protiv vlade i premijera lično, Svetlana Lukić je kazala da ona to ne može da razume kao novinarka.

“Ali kao građanka, ja se naježim kada to čujem. Jer ako počnemo da govorimo o zaveri u kojoj učestvuju međunarodna zajednica, velike sile, civilni sektor, to je onda već jedna ozbiljna politička patologija”, ocenila je Svetlana Lukić.

Prema njenim rečima, moramo da se vratimo na političku biografiju Aleksandra Vučića i na biografiju Srpske radikalne stranke.

“Ogroman broj građana je bio spreman da zaboravi političku prošlost Aleksandra Vučića, ali on se jednostavno vratio na velika vrata. Taj jezik pretnji, taj agresivni jezik i taj ton koji daje celom društvu, gde on drma ovaj čamac koji bi trebalo da stabilizuje, mene plaši za kritičku misao”, kazala je Svetlana Lukić.

Sajt Peščanika je srušen nakon što je na njemu bio objavljen tekst o doktoratu ministra policije Nebojše Stefanovića, za koji su autori teksta tvrdili da je plagiran.

“Rezultati ovog teksta trebalo je da budu, naravno, ostavka ministra policije, ali na prvom mestu reakcija akademske zajednice i da se vidi šta se dešava u visokom obrazovanju u Srbiji, a tu je (univerzitet) Megatrend samo vrh ledenog brega”, kazala je Svetlana Lukić.

Dodala je da Aleksandra Vučića više neće zvati predsednikom vlade jer “vlada više ne postoji”.

“To se videlo na ovom slučaju, ali i na slučaju Južnog toka. Pa njega praktično pola vlade može da tuži za mobing, jer on viče na svoje ministre. Ova vlada više nije vlada već je lična stvar Aleksandra Vučića”, ocenila je Svetlana Lukić.

(Autonomija/RTV)