Direktor RTS možda i do kraja godine

Posted on by admin

Usvajanjem zakona o javnim medijskim servisima u parlamentu otvoriće se konačno mogućnost i za raspisivanje konkursa za generalnog direktora Radiotelevizije Srbije, imajući u vidu da nakon što je Aleksandar Tijanić preminuo, ova medijska kuća na toj funkciji ima samo vršioca dužnosti Nikolu Mirkova.

Taj konkurs, teorijski, mogao bi da bude raspisan do kraja ove godine, ali ukoliko budu postojali politički interesi, nije isključeno da u narednih nekoliko meseci RTS dobije i novog direktora.

Predsednik Upravnog odbora RTS Slobodan Marković nedavno je podsetio da je još prošle godine odlučeno da neće biti raspisan konkurs za generalnog direktora javnog servisa dok se ne donese novi zakon, jer bi bilo „besmisleno birati direktora po starom zakonu, a nekoliko meseci kasnije biti obavezan da se postupa po novom zakonu“.

On je tada rekao i da ne veruje da će konkurs za izbor novog direktora biti raspisan ove godine.

„Kada se donese zakon, onda mora da se donese i novi statut i to će oduzeti neko vreme. Konačno, ne postoji ni pravilnik o izboru direktora, a na konkurs može da se prijavi više desetina ljudi i onda moraju da postoje tačna pravila kako se bira novi direktor“, dodao je Marković.

Međutim, prema zvaničnim najavama da zakon o javnim servisima nije trebalo još da dođe na red, on je u nedelju ipak usvojen, pre nego što se očekivalo, i predviđa da RTS i RTV usklade svoje akte sa njegovim odredbama u roku od šest meseci.

Ukoliko se i sa tim završi brže nego što se očekivalo, RTS takođe vrlo brzo može očekivati i novog direktora. Uostalom, novim zakonom se predviđa i da po prestanku mandata generalnog direktora smrću, ostavkom ili razrešenjem, UO „bez odlaganja imenuje vršioca dužnosti i pokreće postupak za imenovanje novog generalnog direktora“.

Zakonom o javnim servisima propisuje se da odluku o imenovanju generalnog direktora, sa obrazloženjem, donosi Upravni odbor, dvotrećinskom većinom glasova članova, nakon sprovedenog javnog konkursa. Mandat generalnog direktora je pet godina i isto lice može biti imenovano za generalnog direktora najviše dva puta.

Među uslovima za kandidate za to mesto propisano je da moraju biti „ugledni stručnjaci iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa“, koji ima prebivalište u Srbiji, srpsko državljanstvo, visoku stručnu spremu i deset godina iskustva na rukovodećim poslovima.

„Kandidati za generalnog direktora prilikom konkurisanja dužni su da pored dokaza o ispunjavanju uslova dostave program rada i upravljanja ustanovom javnog medijskog servisa za predstojeći period“, navodi se u predlogu zakona čije se usvajanje očekuje u parlamentu.

Na poslednjem konkursu 2010. za generalnog direktora RTS izabran je bio po drugi put Aleksandar Tijanić, koji je bio i jedini kandidat koji je ispunjavao sve uslove.

Za ovo mesto tada konkurisalo je ukupno 15 kandidata Dejan Stanković, Branimir Grulović, Gvozden Jovanović, Filip Mladenović, Zoran Radinović, Svetislav Nedeljković, Vesna Štrbac, Slobodan Nakarada, Nenad Nikolić, Gordana Bralić Bingulac, Stojan Stojčić, Igor Ristić, Todor Simeunović i Milan Milićević.

Posle iznenadne smrti Tijanić a prošle godine UO RTS imenovao je Nikolu Mirkova, dotadašnjeg direktora TV Beograd, za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS „kako bi bio obezbeđen kontinuitet borbe i rada na temeljnim vrednostima javnog nacionalnog medijskog servisa“.

Ko čini UO RTS?

Od 2011. predsednik UO RTS je profesor Univerziteta Slobodan Marković, njegov zamenik je sociolog Milan Nikolić, a među članovima su sociolog Đorđe Vozarević, novinarka Milica Kuburović, istoričar Predrag Marković, profesor Univerziteta Zoran Popović, profesor Univerziteta u penziji Vojislav Stanovčić, ekonomista Dušan Stokanović i profesor Univerziteta Žarko Trebješanin.

Autor: B. Cvejić
Izvor: Danas

Leave A Response