Dugovi za RTV pretplatu na rate ili pomoću izvršitelja

Šta će biti sa neizmirenim obavezama prema javnom servisu

30. Jul 2014

Reading Time: 2 minutes

Ne postoji nijedan razlog zašto bi javni servis RTS otpisao svoja potraživanja i time se razlikovao od Infostana ili EPS, koji svoje usluge uredno naplaćuju, ističu za Danas u Radio-televiziji Srbije. Oni dodaju da je to važno zbog finansijske discipline korisnika usluga, kao i da je nedopustivo da se „savesni građani osećaju loše zbog činjenice da su svoje obaveze izmirivali na vreme“.

U RTS-u navode za naš list da jedan od načina o kome se razmišlja jeste i poseban protokol kojim bi dužnici za RTV pretplatu dobili priliku da račune izmire na 18 rata i bez kamate. „Trenutno ne postoji jedinstven stav o mogućnosti da potraživanja bez tendera budu ustupljena prinudnim izvršiteljima, ali i ova mogućnost nije isključena“, navodi se u odgovoru RTS.

Ukoliko bi se došlo u situaciju da se potraživanja ustupe prinudnim izvršiteljima, to bi značilo najpre blokiranje računa obveznika dok se ne izmire dugovi, a u krajnjem slučaju može doći i do oduzimanja imovine. Pretplata za javni servis, podsetimo, u poslednje vreme je pala na oko 25 odsto naplativosti, a procene su da RTS i RTV građani svakog meseca ostanu dužni oko 760 miliona evra.

Novim zakonom o javnim servisima, koji je ove sedmice stigao u skupštinsku proceduru, pretplata za javni servis zvanično se ukida i građani Srbije neće više morati da plaćaju tu obavezu sve do kraja sledeće godine, do kada će RTS i RTV biti finansirani direktno iz budžeta države. Od 1. januara 2016. umesto dosadašnje pretplate biće uvedena obaveza za građane koja će se zvati „taksa“ i koja „ne može iznositi više od 500 dinara“.

Odluku o utvrđivanju visine takse donose upravni odbori RTS i RTV zajednički, a taksa će se uplaćivati na evidencioni račun kod Uprave za trezor. U predlogu zakona se navodi i da javni servis svakom obvezniku, do kraja tekuće kalendarske godine, dostavlja 12 obrazaca za plaćanje takse za narednu kalendarsku godinu, a građani će biti u obavezi da je plaćaju mesečno i to do petog u mesecu za prethodni mesec.

„Za neizvršenje obaveze plaćanja takse, RTS i RTV pokreću postupak naplate u skladu sa zakonom. Na dospele a neizmirene obaveze obračunava se kamata, u skladu sa zakonom“, navodi se u predlogu zakona o javnim servisima.

Autor: B. Cvejić
Izvor: Danas

Print Friendly, PDF & Email