Odgovor građana na klijentelizam u medijima (MEDIA CIRCLE)

Reading Time: < 1 minute

full_white_backgroundCilje Projekta Odgovor građana na klijentelizam u medijima (MEDIA CIRCLE) je uspostavljanje nezavisnog, održivog i višeslojnog međudržavnog mehanizma za aktivno praćenje medijskih politika, zagovaranje i brzu reakciju na probleme medija u jugoistočnoj Europi.

U okviru projekta rade se istraživanja medijskih sistema Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Rumunije. Istraživanja su prvi korak četverogodišnjeg projekta čiji je cilj uspostaviti međunarodni mehanizam merenja klijentelizma u medijima, odgovoriti na problem korupcije u medijskoj sferi te utecati na promenu neefikasnih i štetnih medijskih politika.

U okviru projekta razvija se i portal Fairpress.eu koji će se na sistemski i analitičan način baviti isključivo pitanjima i problemima vezanima za medije i javni interes. Uz središnju englesku verziju, portal objedinjuje još šest nacionalnih stranica na jezicima zemalja koje učestvuju u projektu. Portal će služiti i kao platforma za objavljivanje kvalitetnih novinarskih tekstova koji su u drugim medijima cenzurirani zbog tema koje obrađuju.

Nosilac projekta je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, a partneri iz pet zemalja jugoistočne Europe su: Expert Forum (Rumunija), Vesta (BiH), BH Novinari (BiH), Institut za javnu politiku (Crna Gora), Centar za medijske aktivnosti (Makedonija), YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava (Srbija), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (Srbija).

Projekat je financiran od strane europskog IPA CSF programa.

Print Friendly, PDF & Email