NDNV: Mediji opet šire šovinizam i pozivaju na nasilje

NDNV upozorava da su domaći mediji posetu premijera Albanije Srbiji iskoristili da na najdrastičniji način šire šovinizam i pozivaju na etničko nasilje, „kreativno“ se nadovezujući na neprimerene gestove predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

11. Nov 2014

logondnvNezavisno društvo novinara Vojvodine upozorava da su domaći mediji posetu premijera Albanije Srbiji iskoristili da na najdrastičniji način šire šovinizam i pozivaju na etničko nasilje, „kreativno“ se nadovezujući na neprimerene gestove predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Nesumnjiva je uloga vlasti i medija bila i u podsticanju prethodnog talasa nasilja koji je u oktobru zadesio Vojvodinu, a na čijoj su meti bili pre svega građani albanske i bošnjačke nacionalnosti i njihova imovina.

NDNV smatra da u načinu na koji su skoro svi dnevni listovi i pojedini elektronski mediji izveštavali o poseti albanskog premijera ima elemenata krivičnih dela koji se gone po službenoj dužnosti, odnosno zbog kojih bi javni tužilac morao da reaguje.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine poziva urednike i novinare ovih medija da prestanu da sramote profesiju, svoje kolege ali i građane Srbije izveštavanjem koje po određenim elementima prevazilazi čak i krvave ratne i ratnohuškačke devedesete.

S obzirom na evidentnu činjenicu da su skoro svi mediji u Srbiji pod direktnom kontrolom režima Aleksandra Vučića, sa velikom zabrinotošću ukazujemo da iza širenja šovinizma i poziva na etničko nasilje stoji sam državni aparat.

Da li mediji najavljuju da će vlast, nesposobna da reši ijedan problem u državi, krenuti da proizvodi krize i ratove?

Novi Sad, 11. novembar 2014.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine