Saopštenje za javnost: “Građanska Vojvodina” podržava advokatski protest

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” podržava, sada već dvomesečni, protest advokata, smatrajući da je u pitanju izuzetan i poučan primer građanske neposlušnosti, borbe protiv bahatosti vlasti, borbe za nezavisnost pravosuđa, koje karakterišu legitimno zalaganje za vlastita ali i prava svih građana Srbije.

19. Nov 2014

Reading Time: < 1 minute

Smatrajući da je advokatska profesija stub očuvanja ljudskih prava i da je posebno bitna u zemljama sa krhkom demokratskom tradicijom, “Građanska Vojvodina” poziva i druge organizacije civilnog društva i građane da podrže protest advokatskih komora i nezavisnost ovih institucija.

“Građanska Vojvodina” ukazuje da je izvršna vlast Srbije i na primeru advokata pokazala da joj je osnovni princip vladanja – osionost, pokušaj stavljanja pod kontrolu svih institucija i društvenih procesa, ali i zloupotreba medija u obračunu sa svima koji su “neposlušni”.

Upozoravamo da je pored kampanje koja se vodi protiv advokata, na delu i kampanja protiv sudova koji mogu biti optuženi za sada već evidentno neuspešnu, tzv. borbu protiv korupcije. Kampanja protiv sudova može biti iskorišćena za jačanje uticaja izvršne na sudsku vlast.

Građanska Vojvodina
19. novembar 2014.

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Zelena mreža Vojvodine
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar