NUNS: TV Pink krši prava dece

Posted on by admin

NUNSLOGO1Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je danas Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da TV Pink krši prava dece.

U saopštenju, NUNS je naveo da je ta TV grubo prekršila Zakon o javnom informisanju i medijima i Kodeks novinara Srbije objavljivanjem intervjua s majkom, koja optužuje supruga za obljubu njihove troipogodišnje ćerke.

NUNS je ocenio da je otkrivanjem identiteta majke, TV Pink u svom Jutarnjem programu ugrozila elementarna prava žrtve jer je otkrivanjem punog identiteta majke učinila poznatim i identitet maloletnog lica, čime je na najgrublji način povređeno i pravo na privatnost žrtve.

Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se “maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes”, a Kodeks obavezuje novinara da osigura da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja, između ostalog, podataka o zajednici u kojoj živi, podsetio je NUNS.

Udruženje je pozvalo REM da reaguje povodom ovog slučaja, ali i podsetilo ostale medije koji se bave ovakvim ili sličnim porodičnim tragedijama da je njihova prevashodna obaveza da zaštite decu od jeftinog senzacionalizma koji im može naneti neprocenjivu štetu u njihovom daljem životu.

Beta

Leave A Response