NUNS: TV Pink krši prava dece

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je danas Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da TV Pink krši prava dece.

27. Nov 2014

NUNSLOGO1Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je danas Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da TV Pink krši prava dece.

U saopštenju, NUNS je naveo da je ta TV grubo prekršila Zakon o javnom informisanju i medijima i Kodeks novinara Srbije objavljivanjem intervjua s majkom, koja optužuje supruga za obljubu njihove troipogodišnje ćerke.

NUNS je ocenio da je otkrivanjem identiteta majke, TV Pink u svom Jutarnjem programu ugrozila elementarna prava žrtve jer je otkrivanjem punog identiteta majke učinila poznatim i identitet maloletnog lica, čime je na najgrublji način povređeno i pravo na privatnost žrtve.

Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se “maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes”, a Kodeks obavezuje novinara da osigura da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja, između ostalog, podataka o zajednici u kojoj živi, podsetio je NUNS.

Udruženje je pozvalo REM da reaguje povodom ovog slučaja, ali i podsetilo ostale medije koji se bave ovakvim ili sličnim porodičnim tragedijama da je njihova prevashodna obaveza da zaštite decu od jeftinog senzacionalizma koji im može naneti neprocenjivu štetu u njihovom daljem životu.

Beta