NUNS i NDNV: Preminuo novinar Jan Briza

Tokom noći u Novom Sadu, nakon velike borbe s teškom bolešću, preminuo naš dragi kolega Jan Briza. Kolega Jan Briza biće sahranjen u subotu 6. decembra na Novom groblju u Novom Sadu u 13.30.

03. Dec 2014

JanBriza

Drage kolege,
 
Komemoracija povodom smrti našeg dragog i uvaženog kolege Jana Brize (1946-2014) biće održana u utorak, 9. decembra 2014. godine, u 10.30 sati, na Filozofskom fakultetu (kino sala) u Novom Sadu (Zorana Đinđića 2).
 
Od kolege Brize, u prisustvu porodice, zaposlenih na fakultetu i kolega iz medija, oprostiće se predstavnici Dekanata Filozofskog fakulteta, Odseka za medijske studije, novinarskih udruženja i medija. 
 
Neka počiva u miru.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obaveštavaju javnost da je tokom noći u Novom Sadu, nakon velike borbe s teškom bolešću, preminuo naš dragi kolega Jan Briza.

Briza se novinarstvom bavio od 1975. godine u novosadskom listu “Dnevnik”, gde stiče ugled kao urednik spoljnopolitičke rubrike. Pomno i predano praćenje svetskih događaja odvelo ga je, poslom, na razne meridijane, gde je bio svedok dramatičnih političkih događaja i promena.

Bio je jedan od osnivača Nezavisnog društva novinara Vojvodine i njegov aktivni i istaknuti član. Od 1993. pisao je za “Nezavisni građanski list” i uz svoje kolege bio istrajan i nepokolebljiv u otporu tadašnjem režimu Slobodana Miloševića. Iz tog doba nastala je njegova knjiga “Prozor”, svojevrsna spomenica antiratne borbe svih Novosađana, posebno intelektualnog Novog Sada i svih mislećih ljudi građanske provinijencije.

Briza je bi dugogodišnji novinar agencije Beta, gde je, kako je govorio, vodio “borbu sa sekundama”, a u jednom periodu i član Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Sarađivao je i sa Fondom za humanitarno pravo. U poslednje dve godine pisao je za informativni portal „Autonomija!”.

Briza je bio stamen čovek novinarskog nerva, a sa kolegama je često sukobljavao mišljenje i u toj verbalnoj utakmici, gotovo uvek, poslednji odustajao. Posebno su ga voleli njegovi đaci, studenti Katedre za novinarstvo Filozofskog fakulteta u glavnom gradu Vojvodine. Prenosio je budućim kolegama, ne samo svoje znanje, već ih je učio osnovnom zadatku novinarstva, da pokreću javno mnenje, teraju na razmišljanje, prepoznaju pravu stranu i istrajno se bore!

Jan Briza je rođen u Pančevu, 14. aprila 1946. godine. Maturirao je u novosadskoj gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”, a diplomirao na grupi za Opštu književnost Filološkog fakulteta u Beogradu.

Bio je i zauvek ostao velika ljubav supruge, naše koleginice, novinarke Nine Popov. Za njim tuguje i njegov sin.

Naš dragi kolega Jan Briza biće sahranjen u subotu 6. decembra na Novom groblju u Novom Sadu u 13.30.

Beograd – Novi Sad, 3. decembar 2014.
NUNS i NDNV