Izveštaj: Ubijeno 66 novinara, oteto 119 tokom 2014.

Ukupno 66 novinara ubijeno je tokom 2014. godine, što je manje nego 2013, ali se povećao broj otmica, s 119 kidnapovanih novinara, dok je 40 još u zatočeništvu, saopštila je danas u Parizu međunarodna organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica (RSF).

16. Dec 2014

Reading Time: 2 minutes

reporteribezgranicaUkupno 66 novinara ubijeno je tokom 2014. godine, što je manje nego 2013, ali se povećao broj otmica, s 119 kidnapovanih novinara, dok je 40 još u zatočeništvu, saopštila je danas u Parizu međunarodna organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica (RSF).

Tokom prošle godine, ubijen je 71 novinar, 87 ih je oteto, navodi se godišnjem izveštaju organizacije i dodaje da se u ovoj godini beleži različiti oblici ekstremnog nasilja, kao što je odsecanje glave dvojici novinara.

“Redak je slučaj da su novinari ubijeni na tako svirep način i da je taj čin uživo snimljen”, naveo je RSF, aludirajući na video snimke pogubljenja američkih novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, kojima su ekstremisti iz Islamske države odsekli glave.

Dve trećine ubistava novinara bilo je u konfliktnim oblastima – u Siriji, koja ostaje kao i prošle godine, najopasnija zemlja za novinare s 15 ubistava, u pojasu Gaze (sedam ubijenih), na istoku Ukrajine (šest), u Iraku (četiri) i u Libiji (četiri), gde su u poslednjih pet meseci tri novinara ubijena na ulici.

Autori ovih dela žele da “spreče nezavisnu informaciju i razuvere one koji žele vesti iz drugih zemalja. Zastrašivanja su toliko različita da su mnogi novinari odlučili da pobegnu iz svojih država, mnogo više nego prošle godine”, dodaje se u izveštaju.

Otmice novinara su u porastu 2014. godine, posebno u Ukrajini, gde su kidnapovana 33 novinara, u Libiji 29, Siriji 27, a u Iraku 20, najviše zbog ofanzive ekstremista iz Islamske države i nestabilnosti u Libiji.

Trenutno u svetu je 40 novinara u zatočeništvu kao i tri novinara-građanina koji imaju blogove na internetu. Među njima su 22 novinara u Siriji, od kojih je 16 Sirijaca. U Iraku ima osam zatočenih novinara i svi su Iračani.

Pored otmica i ubistava, 178 novinara i 178 novinara “blogera” se nalazi u zatvoru. Ukupno 139 je u egzilu, posebno iz Libije i Sirije.

Što se tiče hapšenja, dve zemlje su na vrhu rang liste – Ukrajina i Egipat, slede Iran, Nepal i Venecuela. Ukrajina drži rekord u napadima na novinare. Najveći broj blogera u zatvori nalazi se u Vijetnamu.

Organizacija, pored pogubljenja Folija i Sotlofa, izdvojila je slučaj poznate kineske novinarke Gao Ju (70), koja je uhapšena zbog stavljanja na internet delova tajnih dokumenata Komunističke partije koja se odnose na neslaganje s disidentima, zaštiti državne imovine i na strategiju napada na zapadne, demokratske ideale.
Gao je bila u zatvoru godinu dan posle demonstrancija na Trgu Tjananmen 1989. godine i ponovo je pritvorena ove godine, nedelju dana pred 25. godišnjicu tog protesta, zaključuje se u godišnjem izveštaju Reportera bez granica.

Beta

Print Friendly, PDF & Email