Godišnja nagrada NDNV-a Aleksandru Reljiću

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za 2014. godinu dodeljena je novinaru Radio-televizije Vojvodine Aleksandru Reljiću, saopštilo je danas to udruženje.

13. Jan 2015

Reading Time: 2 minutes

relja

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine za 2014. godinu, jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora našeg udruženja, ide u ruke novinaru Radio-televizije Vojvodine Aleksandru Reljiću.

Svečana dodela nagrade biće upriličena u prostorijama Medija centra Vojvodine Nezavisnog društva novinara Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad) u sredu 14. januara 2014. godine sa početkom u 19 časova, a u okviru obeleževanja 25-godišnjice NDNV-a.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine godišnja novinarska priznanja dodeljuje od 2010. godine, a dosadašnji dobitnici su publicista Mirko Đorđević, novinarke Žužana Serenčeš, Branka Dragović Savić i Nataša Krstin, novinari Norbert Šinković, Miodrag Sovilj i Igor Mihaljević, kao i Daško Milinović i Mladen Urdarević, radijski voditelji.

Nagrada je namenjena onim novinarima i medijskim poslednicima čiji se rad u protekloj godini značajno izdizao iznad proseka i koji su se hrabro uhvatili ukoštac sa traumatičnim događajima, čuvajući vlastiti i integritet profesije, te svojim radom doprineli rasvetljavanju zamagljenih zona političkih i društvenih procesa. Izvršni odbor NDNV-a prilikom procenjivanja kandidata uzima u obzir i njihov raniji rad, njihovu angažovanost i nepotkupljivost, inovativnost i autentičnost, kao i to da li su u svom radu uvažavali visoke etičke standarde i promovisali vrednosti građanskog društva.

Prethodnu, 2014. godinu obeležili su mnogobrojni retrogradni procesi u društvu: autokratska vladavina, sistemsko gušenje medijskih sloboda, instrumentalizacija medija i tabloidna stvarnost, porast nacionalizma, političkog nasilja i kampanje straha. U tom kontekstu veoma su retki mediji i novinari koji su imali hrabrosti da se uhvate ukoštac sa traumatičnim i tabuiziranim temama naše sadašnjosti i nedavne prošlosti.

Novinar Radio-televizije Vojvodine i pomoćnik urednika emisije Radar Aleksandar Reljić tokom 2014. godine nastavlja da se bavi istraživačkim novinarstvom, kao i ratnim i posleratnim temama sa prostora bivše Jugoslavije i regiona, striktno poštujući etička pravila novinarstva i visoke profesionalne standarde. Među mnogim vrsnim medijskim prilozima Reljića tokom 2014. godine, posebno ističemo specijalno izdanje emisije Radar “Temelji Sočija” o radnicima na gradilištima Zimske olimpijade koji su bili izloženi radnoj eksploataciji, kao i prilog povodom sada već legendarnog drona na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija. Tokom protekle godine Reljić je bio autor izuzetne istraživačke filmske priče o zbivanjima u ratnom Goraždu, koja će u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine biti uskoro premijerno prikazana na RTV-u. Bitne karakteristike Reljićevog medijskog rada jesu prodornost i intuitivnost, “pogled iza”, izbegavanje stereotipa i unapred nametnutih istina.

Aleksandar Reljić, rođen 1974. godine, novinarstvom se bavi od 1997. godine. U svom radu je posebno posvećen temama kojima se skoro niko ne bavi: ratnim i posleratnim pričama iz ratova sa prostora bivše Jugoslavije, suočavanjem sa prošlošću, ratnim zločinima i tranzicionom pravdom. Kao novinar radio je za mnogobrojne medije: Nin, Nezavisni, Radio 021, Vijesti, Glas Amerike. Sarađivao sa IWPR-om, BIRN-om, AFP-om, bio je dopisnik Agencije Beta iz Vojvodine, šef Dopisništva Televizij Pink za Vojvodinu. Danas radi na Radio-televiziji Vojvodine.

NDNV

Print Friendly, PDF & Email