NUNS: Leskovačko tužilaštvo toleriše pretnje smrću novinaru

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava nezadovoljstvo zbog odluke Osnovnog javnog tužilaštva u Leskovcu da odbaci krivičnu prijavu protiv lica koja su pretila smrću novinaru Draganu Marinkoviću, dopisniku informativnog portala Južne vesti.

21. Jan 2015

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava nezadovoljstvo zbog odluke Osnovnog javnog tužilaštva u Leskovcu da odbaci krivičnu prijavu protiv lica koja su pretila smrću novinaru Draganu Marinkoviću, dopisniku informativnog portala Južne vesti. Upozoravamo da ovakvo tolerisanje ugožavanja novinara predstavlja ohrabrenje za sve one koji svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazuju uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem.

Leskovačko Osnovno tužilaštvo u rešenju o odbacivanju krivične prijave za pretnje novinaru, kao formalni razlog navodi da se po Krivičnom zakoniku “krivično delo iz člana 138 stav 1 ne goni po službenoj dužnosti”. Međutim, po istom zakonu, ako je pretnjom ugožena sigurnost poslanika, sudije, novinara… primenjuje se član 138 stav 3, i tada se to krivično delo goni po službenoj dužnosti.

Južne vesti i novinar Dragan Marinković su najavili da će podneti žalbu Višem tužilaštvu.

Podsećamo da su novinaru Draganu Marinkoviću iz Leskovca 30. decembra 2014. upućene pretnje putem fejsbuka nakon što su Južne vesti objavile njegov tekst o odbijanju leskovačke Hitne pomoći da pomogne starici koja je zatim preminula. O ovom slučaju brzo se pročulo i po društvenim mrežama što je izazvalo buru komentara. Kada je novinar Marinković upitao da li zaposleni u Hitnoj pomoći osećaju odgovornost za smrt starice, lekar Ivan Spasić mu je na fejsbuku poručio “skoči za njom”. Reagujući na tekst novinara, izvesni Miodrag Marinković je dopisniku Južnih vesti poručio: “Dao bih ti ja metak”.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 21.01.2015.

Print Friendly, PDF & Email