POZIV NA OKRUGLI STO: „Karika koja nedostaje: reforma sektora bezbednosti, ’vojna neutralnost’ i EU integracije u Srbiji“

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) ljubazno pozivaju Vas, ili predstavnika Vaše institucije/organizacije, da prisustvujete okruglom stolu na kojem će biti predstavljena Studija pod nazivom „Karika koja nedostaje: reforma sektora bezbednosti, ’vojna neutralnost’ i EU integracije u Srbiji“.

27. Jan 2015

Reading Time: 2 minutes

CEASCentar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) ljubazno pozivaju Vas, ili predstavnika Vaše institucije/organizacije, da prisustvujete okruglom stolu na kojem će biti predstavljena Studija pod nazivom „Karika koja nedostaje: reforma sektora bezbednosti, ’vojna neutralnost’ i EU integracije u Srbiji“.

Okrugli sto biće održan 30.1.2015, u Medija centru Vojvodine, u Novom Sadu u ulici Zmaj Jovina 3, sa početkom u 12 časova.

Studija obuhvata: analizu trenutne situacije u sistemu bezbednosti Srbije; mehanizme koje Evropska unija poseduje kako bi omogućila Srbiji sprovođenje održivih reformi u sistemu bezbednosti, sa posebnim osvrtom na Poglavlje 31 i političke kriterijume; mapu potreba i ključnih oblasti u kojima je potrebno sprovesti reforme, uz konkretne zaključke i preporuke za sve relevantne aktere. Studija je pripremljena na osnovu opsežnog istraživanja, konsultacija i intervjua sprovedenih u Beogradu i Briselu sa predstavnicima relevantnih državnih institucija, skupštinskih odbora, NATO kancelarije za vezu u Beogradu, OEBS Misije u Srbiji, Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i sedišta NATO.

Skup se realizuje u okviru projekta “Reforma sektora bezbednosti, ’vojna neutralnost’ i EU integracije u Srbiji – Kako da EU najbolje iskoristi svoj uticaj da zagovara održive reforme” koji je podržao Balkanski fond za demokratiju. Cilj projekta je formiranje preporuka za EU o načinima na koje da ojača svoj uticaj na reforme u sektoru bezbednosti u Srbiji kroz proces EU integracija i primenu razvijenijeg seta mera. Panel diskusija i predstavljena studija deo su zajedničkog CEAS-DPC projekta “Reforma sektora bezbednosti, ’vojna neutralnost’ i EU integracije u Srbiji – Kako da EU najbolje iskoristi svoj uticaj da zagovara održive reforme” koji je podržao Balkanski fond za demokratiju German Marshall fonda Sjedinjenih Američkih Država.

Završna prezentacija studije biće održana 21. decembra u Briselu u saradnji sa Centrom za evropsku politiku iz Berlina. Među govornicima na završnoj konferenciji u Briselu biće i Myriam Ferran, Šef odeljenja za Srbiju u direktoratu za proširenje Evropske komisije, Eduard Auer, Direktor sektora za Zapadni Balkan u EEAS, i Graham Evans, Izvestilac i analitičar za politiku odbrane i planiranje u NATO.

U prilogu su zvanično pozivno pismo, radna agenda i Studija „Karika koja nedostaje: reforma sektora bezbednosti, ’vojna neutralnost’ i EU integracije u Srbiji“.

Radni jezik skupa je srpski.

Skup je otvoren za medije.

Srdačan pozdrav,

CEAS tim
Više o našem radu i najnovijim publikacijama možete naći na našim internet prezentacijama: Centar za evroatlantske studije: www.ceas-serbia.org

Molimo sve zainteresovane za učešće na skupu da se registruju na internet adresi (https://docs.google.com/forms/d/18LXRaxWAu7iCpT1OlMBeEgxRjqAEVPDCYB6IdQDvWPo/viewform?usp=send_form)
ili na telefon 064 92 88 740

Print Friendly, PDF & Email