SAOPŠTENJE: Počinje emitovanje serijala dokumentaraca o pomirenju

Prvi od pet filmova iz serija, film Arijane Saračević-Helać (BiH) i Darka Špera "Znam šta je ofsajd", biće prikazan u ponedeljak, 16. februara na prvom programu RTV-a u 23 časa.

12. Feb 2015

Reading Time: 2 minutes

LIVING-TOGETHERNezavisno društvo novinara Vojvodine i BH novinari imaju čast i zadovoljstvo da najave premijeru dokumentarnog serijala “Živeti zajedno”(Living Together) na Radioteleviziji Vojvodine (RTV), koji je posvećen procesu pomirenja i jačanju međuetničkog poverenja u Srbiji i Bosni i Hercegovini!

Prvi dokumentarni film, iz serijala od ukupno pet dokumentaraca, biće prikazan na RTV-u u ponedeljak, 16. februara, u 23.00, na Prvom programu pokrajinskog javnog medijskog servisa, koji je koproducent filmova. Reč je o filmu “Znam šta je ofsajd”, koji govori o tome šta za društvo znači kada je sport mnogo više od igre. Između ostalog, film govori i o brutalnom ubistvu nekadašnjeg jugoslovenskog rukometnog reprezentativca Gorana Čengića, tokom opsade Sarajeva, 1992. godine. U filmu se kao protagonisti pojavljuju i brojni sportisti iz bivše Jugoslavije, koji svedoče da veze između njih nisu bile pokidane ni tokom jugoslovenskih ratova. Film predstavlja i uspomenu na velikane jugoslovenske košarke, Mirzu Delibašića i Krešimira Ćosića, a govori i o časnim i ljudskim postupcima Dragana Kapičića, Dejana Bodiroge, Bogdana Tanjevića, Zdravka Čečura, Vječeslava Tolja…, kao i o akciji zajedničkog navijanja za susedne fudbalske reprezentacije, koju su organizovali mladi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Film traje 56 minuta, a autori su Arijana Saračević Helać i Darko Šper.

Drugi dokumentarni film, “Apostoli dobra”, biće emitovan u istom terminu, 23. februara. Film govori o sveštenicima koji su u vreme rata pomagali ljudima, bez obzira na njihovu veroispovest. Autorke filma su Željka Mihaljević i Maja Leđenac. Treći film, “Heroji bitke za ranjenike”, autora Aleksandra Reljića, koji za tematiku ima ratno Goražde i veliku humanist na delu, biće emitovan u istom terminu, 2. marta. Četvrti dokumentarni film “Komšije” biće emitovan u istom terminu na istom mestu, 9. marta. Film govori o dobrim ljudima u vremenu zla sa područja Prijedora, a autori su Mirha Dedić i Marko Rogićević. Serijal će biti zatvoren dokumentarnim filmom “Nisu ćutali”, koji govori o antiratnom pokretu u Vojvodini, početkom devedesetih godina prošlog veka. Autori filma su Branislava Opranović, Darko Šper, Maja Leđenac i Norbert Šinković.

U okviru istog projekta nastali su i novinarski istraživački tekstovi na slične teme, koje možete pročitati na adresi http://www.autonomija.info/category/sr/ziveti-zajedno

U narednom periodu NDNV i BH novinari će organizovati niz javnih debata u Srbiji i u Bosni i Hercegovini na kojima će promovisati dokumentarne filmove i teme pomirenja i jačanja međuetničkog poverenja na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

logo-sr-latFilmovi i tekstovi su nastali u okviru projekta “Living Together”, koji sprovode Nezavisno društvo novinara Vojvodine i BH novinari, a koji je finansiran sredstvima Medijskog fonda „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ Delegacije Evropske unije u Srbiji. Sadržaj filmova je isključivo odgovornost realizatora projekta i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Evropske unije.

Print Friendly, PDF & Email