Glasnikova nagrada Predragu Koraksiću Koraksu

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks dobitnik je Glasnikove nagrade za najbolje publicističko izdanje, za knjigu "Trajno prošlo vreme. Hronologija 1990-2001" objavljenu 2014. godine.

19. Feb 2015

Reading Time: 3 minutes

coraxKarikaturista Predrag Koraksić Koraks dobitnik je Glasnikove nagrade za najbolje publicističko izdanje, za knjigu “Trajno prošlo vreme. Hronologija 1990-2001” objavljenu 2014. godine.

Član žirija za dodelu Glasnikove nagrade Vladimir Vuletić rekao je da je Koraksić izvanredan publicista čiji crteži govore više od 1000 reči, a da neke njegove karikature imaju čak i proročki karakter.

On je rekao da naslov knjige “Trajno prošlo vreme” zvuči kao aforizam, ali da svedoči da su Koraksićevi crteži aktuelni i danas i da autor nudi preciznu i neiskrivljenu hroniku vremena.

Prema njegovim rečima, u svojim crtežima i karikaturama Koraksić često poznatim detaljima iznenadi posmatrača, a njegova knjiga je i svojevrsno iskazivanje solidarnosti sa “braćom po peru”, karikaturistima francuskog lista Šarli Ebdo.

Koraksić je rekao da je Glasnikova nagrada za njega presedan, a ne demanti da u Srbiji nema cenzure, i da njegova knjiga govori o prošlim vremenima koja se ponavljaju, uz neverovatnu sličnost u postupcima današnje vlasti i njegovih ranijih karikatura.

“Jednostavno bih mnoge crteže mogao da promenim samo likove i da stavim vladare koji nam sada vladaju. Potpuno isti štosovi pasovali bi za te likove. Neverovatno koliko tih mojih ‘pacijenata’ ima i sada”, rekao je Koraksić.

Odluku o nagrađenom autoru doneo je žiri u kome su bili politikolog Dušan Pavlović, sociolog Vladimir Vuletić i satiričar Petar Lazić, a od 17 prijavljenih izdanja u uži izbor izdvojena je i knjiga Dušana Vesića “Bijelo Dugme. Šta bi dao da si na mom mjestu”.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Jelena Trivan rekla je da ta izdavačka kuća ima kulturnu i prosvetiteljsku ulogu i da će biti otvorena za sve urednike, intelektualce, kulturnu i moralnu elitu, pisce, naučnike i teoretičare.

“Službeni glasnik nije štampar službenih izdanja. On je kulturna i prosvetiteljska institucija. Njemu je država poverila upravo tu ulogu, da novac zarađen od štampanja službenih izdanja investira u prosvetiteljstvo i kulturu”, rekla je Trivan.

Ona je najavila da će nastojati da vrati knjižarsku mrežu službenog glasnika, biće obnovljen projekat digitalizacije Novina serbskih, a do kraja meseca biće objavljena i sabrana dela Stanislava Vinavera.

Na dodeli Glasnikove nagrade predstavljena je i knjiga “Žvaka u pepeljari”, Dragoljuba Draže Petrovića, poslednjeg dobitnika nagrade “Desimir Tošić” za najbolju knjigu kolumni.

Petrović je rekao da tom priznanju, koje je prošle godine ukinuto zbog štednje, treba vratiti makar ime, ako ne i samu nagradu, jer ona podrazumeva objavljivanje knjige, a ne novčani iznos.

“Glupo je menjati i ulice posle promena vlasti, a još je gluplje menjati nagrade, posebno nagradu Desimir Tošić. Pogotovo jer je ovo nagrada koju dodeljuje državna institucija i retko priznanje novinarima za forme koje polako izumiru”, rekao je Petrović.

On je rekao da njegova knjiga počinje kolumnama iz perioda vlasti Demokratske stranke i njenog smenjivanja, a nastavlja se fazom vladavine Srpske napredne stranke, jer je namera da pokaže u kakvoj zemlji žive građani Srbije i da su ironija i satira najbolja kritika vlasti.

Petrović je rekao i da mu je drago što je žiri iskazao jednu vrstu hrabrosti, jer je nagradu državne institucije na čijem je čelu u to vreme bio visoki funkcioner Srpske napredne stranke (bivši direktor Službenog glasnika Radoš Ljušić) uručio autoru kolumni koje su izrazito kritičke.

Glasnikova nagrada dodeljuje se svake godine za najbolje izdanje u oblasti publicistike objavljeno u prethodnoj kalendarskoj godini, a dobitniku pripada novčani fond u iznosu 200.000 dinara.

To priznanje ustanovljeno je 2008. i do prošle godine nosilo je ime pravnika i demokrate Desimira Tošića, a dodeljivano je u dve kategorije, za najbolju knjigu u oblasti publicistike i za kolumne, feljtone i seriju tekstova objavljene u štampanim ili elektronskim medijima.

Beta

Print Friendly, PDF & Email