Produžen rok za početak gašenja analognog TV signala

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije produžilo je rokove za početak gašenja analognog signala za emitovanje televizijskog programa, objavila je danas Radiotelevizija Srbije (RTS).

25. Feb 2015

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije produžilo je rokove za početak gašenja analognog signala za emitovanje televizijskog programa, objavila je danas Radiotelevizija Srbije (RTS).

Kako navodi RTS, umesto tri, predviđeno je šest termina za gašenje signala po zonama, ali je konačni rok za prelazak na digitalno emitovanje predviđen sredinom juna, ostao isti.

Prema ranijem Pravilniku o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu, gašenje emitovanja analognog TV signala trebalo je da počne 28. februara ove godine.

Izmenama tog pravilnika, objavljenim u Službenom glasniku od 13. februara, analogni signal biće prvo isključen u Vršcu 30. marta.

U drugoj grupi 27. aprila biće isljučen analogni signal na predajnicima Subotica-Sombor i Kikinda, zatim će 18. maja biti isključen na predajniku Čot-Venac, a analogni signal koji se emituje sa Avale biće isključen 25. maja, navodi se u pravilniku.

Predajnici Rudnik – Crni Vrh Jagodina, Tupižnica, Tornik – Ovčar i Deli Jovan biće isključeni u petoj grupi 1. juna, a za 15. jun predviđeno je isključenje predajnika Besna Kobila, Jastrebac, Kopaonik i Cer – Maljen.

Pravilnik je donet na osnovu Zakona o elektronskim komunikacijama na predlog Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel).

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekominunikacije Tatjana Matić izjavila je nedavno da će proces digitalizacije biti završen na vreme, apelujući na građane koji imaju pravo na besplatne uređaje za digitalizaciju da na vreme podnesu potrebnu dokumentaciju.

Rok za prijavljivanje socijalno ugroženih građana za besplatnu opremu za prijem digitalnog televizijskog signala produžen je do 15. marta.

Matić je navela i da je u ovom trenutku 93 odsto stanovništva Srbije pokriveno digitalnim signalom, a da će do kraja juna biti 95 odsto, dok je samo 62 odsto stanovništva bilo pokriveno anolognim signalom.

U septembru prošle godine počeo je tranzicioni period u kome će biti i digitalnog i analognog emitovanja.

Kako navode predstavnici resornog ministarstva, digitalizacija se ne odnosi na one koji imaju digitalnu televiziju, satelitsku antenu i IPTV, nego na one koji televizijski program prate preko sobnih i krovnih antena, što je oko 38 stanovništva Srbije.

Prema informacijama iz Ratela prelazak sa analogno na digitalno emitovanje trebalo bi da se završi 17. juna ove godine.

Beta