NDNV: Rasizam u listu koji izdaje Nacionalni savet Mađara

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije protestuje zbog rasističkog priloga u listu „Het Nap“ pod nazivom „Romsko ludilo gađanja jajima“, autorke Elvire Renčenji, u kojem se širi mržnja prema pripadnicima romske populacije i reprodukuju najprizemniji stereotipi o njima.

12. Jun 2015

Reading Time: < 1 minute

logondnvNezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije protestuje zbog rasističkog priloga u listu „Het Nap“ pod nazivom „Romsko ludilo gađanja jajima“, autorke Elvire Renčenji, u kojem se širi mržnja prema pripadnicima romske populacije i reprodukuju najprizemniji stereotipi o njima.

Ovaj prilog je u potpunoj suprotnosti ne samo sa etičkim kodeksom novinarstva već i sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u čitavom nizu članova tretira govor mržnje i pravne mere protiv njega. Prilog takođe krši i Zakon o zabrani diskriminacije.

Najmanje što uredništvo ovog lista, kojem je osnivač Nacionalni savet Mađara može da uradi jeste da se izvini Romima, ali i svojim čitaocima zbog ovog sramotnog priloga koji svakako može da se čita i kao poziv na nasilje. Najmanje što osnivač može da uradi jeste da upravu i uredništvo lista pozove da preuzmu odgovornost i odgovarajuće posledice zbog katastrofalnog uređivačkog propusta.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine podseća na užasne posledice koji govor mržnje u medijima može imati po jedno društvo, a čemu smo bili svedoci tokom devedesetih godina, ali ukazuje i na težak položaj pripadnika romske zajednice, koji zahteva afirmativnu akciju medija, a ne vulgarnu satanizaciju.

O ovom slučaju NDNV će obavestiti domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom manjinskih prava.

Novi Sad, 12. jun 2015.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email