NUNS i NDNV: SBB da objasni građanima zašto je onemogućio pristup pojedinim kanalima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od uprave SBB-a da građanima objasni na osnovu kojeg akta je onemogućila gledanje kanala HRT1, HRT2 i OBN tokom jučerašnjeg dana

06. Aug 2015

Reading Time: < 1 minute

NUNS i NDNVNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od uprave SBB-a da građanima objasni na osnovu kojeg akta je onemogućila gledanje kanala HRT1, HRT2 i OBN tokom jučerašnjeg dana.

Isključenje tih kanala svakako nije u skladu sa Obaveštenjem koje je povodom Dana žalosti prosledilo Regulatorno telo za elektronske medije, pa se može pretpostaviti da je u pitanju ili interna odluka SBB-a ili politička naredba “odozgo”. I jedno i drugo je u potpunosti neprihvatljivo i nezakonito postupanje.

NUNS i NDNV zahtevaju od onih koji su doneli odluku o isključenju kanala da prestanu da potcenjuju građane Srbije, koji imaju pravo da dobijaju i procenjuju informacije sa raznih strana, tim pre jer ovo nije prvi put da pojedini kablovski operateri arbitrarno građanima onemogućavaju pristup pojedinim medijskim sadržajima.

NUNS i NDNV upozoravaju da postoji opasnost da ovakav mehanizam uklanjanja kanala ubuduće posluži za cenzurisanje sadržaja koji su u suprotnosti sa vladajućom politikom i upravo stoga insistiraju da se ovaj slučaj razjasni do kraja.

Beograd-Novi Sad, 6. avgust 2015.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email