Nagrada Osvajanje slobode Danici Vučenić

Nagrada "Osvajanje slobode", koja se dodeljuje ženama zaslužnim za afirmaciju demokratije, ljudskih prava i tolerancije u političkoj komunikaciji, svečano je dodeljena novinarki Danici Vučenić večeras u "Mikser Hausu".

25. Sep 2015

Reading Time: 2 minutes
Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

Nagrada “Osvajanje slobode”, koja se dodeljuje ženama zaslužnim za afirmaciju demokratije, ljudskih prava i tolerancije u političkoj komunikaciji, svečano je dodeljena novinarki Danici Vučenić sinoć u “Mikser Hausu”.

Vučenić, nekadašnja autorka emisije “Jedan na jedan” na Radio-televiziji Vojvodine, koja je u martu napustila novinarstvo, izjavila je da ima utisak da je nagradu dobila za poraz, i da se smatra “poraženom novinarkom”.

Ako profesionalni poraz mogu na bilo koji način da smestim u kontekst slobode, onda mogu da kažem da sam osvojila taman toliko slobode da sama odredim vreme svog odlaska”, kazala je ona, primajući nagradu od prošlogodišnje dobitnice i predsednice žirija, profesorke Danice Popović.

Ona je istakla da dodatnu težinu nagradi daje činjenica da smo u 21. veku okruženi tolikom količinom neslobode, koja je istovremeno postala, nažalost, sastavni deo naših svakodnevnih života.

“Logično bi bilo da je pitanje nagrađivanja za slobodu, posle 15 godina od kada Osvajanje slobode postoji, u drugom planu. Međutim, sloboda u najširem smislu te reči, postala je ključno pitanje i za nas ovde u Srbiji, ali i za mnoge zemlje u svetu. Tu nelogičnost, to kretanje unazad, sa bodljikavim žicama u mozgovima, strahom kao dominatnom emocijom i relativizacijom svih demokratskih pojmova i prava, slobodu je, iz podrazumevajućih vrednosti modernog doba, vratilo na linije frontova”, dodala je dobitnica.

Danica Vučenić radila je kao urednica emisije “Niko kao ja” na drugom programu Radio Beograda, od 1994. radila je kao dopisnica radija “Slobodna Evropa”, bila je autorka i voditeljka emisije “Kažiprst” na Radio-televiziji B92, saradnica nedeljnika NIN.

Dobitnica je nagrade “Zoran Mamula” za specijalna dostignuća u radio novinarstvu, nagrade “Verica Barać” za doprinos u borbi protiv korupcije, specijalne nagrade za doprinos ljudskim pravima na Filmskom festivalu u Motovunu organizacije Amnesti internešenal, kao i nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost u novinarstvu.

Nagradu je dodelio Fond Maja Mariščević-Tasić po jubilarni, petnaesti put, a žiri su činile ranije dobitnice, među kojima su Ružica Đinđić, Srbijanka Turajlić, novinarke Olja Bećković i Brankica Stanković.

Priznanje se tradicionalno dodeljuje 24. septembra, na dan kada su 2000. godine održani izbori na kojima je poražen tadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Beta

Print Friendly, PDF & Email