Poziv na javnu diskusiju o dosadašnjoj praksi projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od interesa za javnost

U Press centru Udruženja novinara Srbije biće predstavljen prvi izveštaj Koalicije za period 1. apriil – 15. septembar nastao praćenjem procesa sufinansiranja medijskih sadržaja u 166 jedinica lokalne samouprave, ali i nivoa pokrajinske i republičke vlasti.

25. Sep 2015

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja organizovaće u sredu 30. septembra javnu diskusiju na temu dosadašnje prakse projektnog sufinasranja medijskih sadržaja od interesa za javnost. Tom prilikom u Press centru Udruženja novinara Srbije biće predstavljen prvi izveštaj Koalicije za period 1. apriil – 15. septembar nastao praćenjem procesa sufinansiranja medijskih sadržaja u 166 jedinica lokalne samouprave, ali i nivoa pokrajinske i republičke vlasti. U diskusiji će biti reči odosadašnjim iskustvima, primerima dobre i loše prakse i preporukama za unapređenje ovog procesa.

Novim medijskim zakonima predviđeno je da država i lokalne samouprave prestanu sa budžetskim finansiranjem lokalnih medija i da svoju obavezu i odgovornost za informisanje građana ispunjavaju kroz sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa. Vrednovanje medijskih projekata je u nadležnosti nezavisnih komisija sastavljenih od predstavnika profesionalnih novinarskih i medijskih udruženja, medijskih eksperata i predstavnika civilnog društva. Na ovaj način trebalo bi da se ostvaruje obaveza države na svim nivoima da deo novca poreskih obveznika izdvaja za javno informisanje, ali bez direktnog uticaja na novinare, medije i medijske sadržaje.

Najvažnija pitanja na koje će učesnici u debati pokušati da daju odgovore:

  • Koliko je do sada bilo raspisanih konkursa za projektno sufinasiranje medijskih sadržaja od interesa za javnost?
  • Da li su teme konkursa od javnog interesa za lokalne zajednice?
  • Koliko konkursa koji su raspisani je bilo u skladu sa zakonom – primeri dobre i loše prakse?
  • Koliko javnog novca je od sada izdvojeno u ove svrhe?

Ova diskusija je prva u nizu na kojoj će biti predstavljeni rezultati rada u okviru projekta Biti ili ne biti za medijsku reformu u Srbiji koji je podržala Britanska ambasada u Beogradu, a čiji je cilj doprinos unaperđenju propisa i procesa sufinansiranja medijskih sadržaja na osnovu praćenja dešavanja na terenu.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja je neformalno parnerstvo pet organizacija koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Udruženje novinara Srbije – UNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal Pres i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM.

KO:

  • Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS–a
  • Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora UNS–a
  • Snežana Milošević, generalna sekretarka PU Lokal presa
  • Milorad Tadić, predsednik ANEM-a

ŠTA: Javna diskusija Projektno sufinasiranje medijskih sadržaja od interesa za javnost – prvih devet meseci

KADA: Sreda, 30. septembar 2015, 13:00 časova

GDE: Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III, Beograd

KONTAKT: Tamara Filipović Stevanović

Tel: (011) 3343-255 E-mail: tamara.filipovic@nuns.rs